Млин без брашна 14 година

З. РАЈИЋ

10. 09. 2019. у 08:30

Млин без брашна 14 година

"Унион" креће са новом производњом

Предузеће "Унион" у Сивцу добило трећег власника, који је наговестио покретање погона. Силосе и постројења од МПИ "Победа" из Аранђеловца преузела ЗЗ "Агро МВ" браће Остојић

МЛИН "Унион" у Сивцу, некадашње моћно прехрамбено предузеће, добио је ових дана трећег власника. То је Земљорадничка задруга "Агро МВ" браће Милосава и Вукосава Остојића из Сивца. Они су купили "Унион" од Млинско-пекарске индустрије "Победа" из Аранђеловца, која је сивачким млином газдовала од 2012. године. Ни МПИ "Победа", ни први власник, Жито-млинско предузеће "Житомедија" из Куле, није успео да покрене погоне "Униона", који су угашени 2005. године, кад је млин и приватизован. Са "Житомедијом" је 2007. раскинут купопродајни уговор, јер није одржала континуитет производње "Униона", а од "Победе" то није ни тражено, па га је продала зато што се није уклопио у њену пословну стратегију.

После раскида уговора са "Житомедијом" сивачки млин је био издат у закуп "Викторија групи", која је у његовим силосима чувала пољопривредне производе. Пошто нису обновили производњу брашна, и "Житомедија" и "Победа" су у сивачком млину такође користили једино силосе, за складиштење своје и туђе робе. Силоси, капацитета 18.000 тона, главни су разлог због чега је "Унион" купио ЗЗ "Агро МВ", али је нови власник наговестио могућност да активира постројења за млевење житарица.

- Довешћемо стручњаке за млинарство, и у консултацији са њима проценити шта би могло да прође на тржишту. Идеја је да производимо посебне врсте брашна, јер на својим њивама можемо да произведемо шта хоћемо - каже Милосав Остојић.

Браћа Остојић баве се искључиво ратарством на више од 1.000 хектара сопствених и закупљених њива. У закупу обрађују 400 хектара ораница које је у Сивцу купило Деоничарско друштво "Пештан" из Буковика, у чијем саставу послује МПИ "Победа", као и 180 хектара у власништву Српске православне цркве у Сивцу. ЗЗ "Агро МВ" обавља и услуге сетве и скидања усева на 2.300 хектара у атарима Пригревице, Раткова и Руског Крстура.

МПИ "Победа" одустала је од "Униона" и зато што је купила млин "Житопромет" у Чачку. Предузеће из Аранђеловца оставило је изузетно добар утисак међу произвођачима из Сивца и околине, чије је производе откупљивало и лагеровало, како коректном пословном сарадњом, тако и вођењем бриге о постројењима "Униона", које је ремонтовало и предало новом власнику у беспрекорном стању.

Прочитајте још: Кад од млина хлеба нема

Предузеће "Победа" купило је сивачки млин за 120 милиона динара, а отприлике толико, то јест нешто више од милион евра, добило је његовом продајом. Задруга "Агро МВ", која има 13 запослених, најавила је да ће у "Униону" отворити нова радна места.

ЖИТНА ПОЉА

МЛИН "Унион" је окружен житним пољима у срцу Бачке. Подигли су га 1906. године великопоседници из Сивца и суседне Црвенке, поред пута Сомбор - Србобран, железничке пруге Сомбор - Бечеј и пловног Великог бачког канала. Уз разне врсте брашна, хлеба и пецива, производио је крупице за пиварску индустрију и готове смеше за лисната и квасна теста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације