ПРВИХ 15 ученика кренуло је са школовањем у оквиру образовног профила пољопривредни техничар и то у Великом Шиљеговцу, код Рибарске Бање. Ново одељење које је отворено под окриљем Хемијско-технолошке школе из Крушевца родило се као идеја међу мештанима, а уз подршку локалне самоуправе, наишло на разумевање и Министарства просвете.

- Велики Шиљеговац је право место, првенствено за практичну наставу будућих пољопривредних техничара, има развијену пољопривреду у више грана - истиче градоначелница Јасмина Палуровић.

До пре 10 година, управо је у учионицама ОШ "Велизар Станковић - Корчагин" текло школовање будућих стручњака из пољопривреде.

- На територији Рибарске реке, Великог Шиљеговца и околних места постојала је потреба за школовањем овог кадра, јер је реч о средини која има развијену хортикултуру и сточарство - износи Драган Игњатовић, директор основне школе.


ПРОЧИТАЈТЕ И:ЛОПОВИ ПУСТОШЕ ШУМЕ: Краду од старачких домаћинстава и то усред дана!


Како би привукли ученике, почетком јуна, нов образовни профил промовисан је и на Пољопривредном факултету у Крушевцу, где је у току септембарски уписни рок за другу генерацију студената факултета Универзитета у Нишу.

- Наш факултет већ има одличну сарадњу са Хемијско-технолошком школом, која је студентима за потребе наставе дала лабораторије - предочио је декан Иван Филиповић.


Фото ГУ

Начелник Школске управе у Крушевцу Зоран Асковић подвлачи да је реч о акредитованом образовном профилу. Средњошколци који долазе углавном из самог Великог Шиљеговца и околних места попут Каоника, Рибарске Бање, Ђуниса, кажу да су се одлучили за упис овог смера, јер им је материја веома блиска.

Колико тачно, најбоље показују подаци. Само се у долини Рибарске реке производњом четинара и лишћара бави око 100 произвођача, а расади заузимају више од 350 хектара. Рибарски крај има више од 5.000 грла на фармама за узгој јунади сименталске расе. Позната млекара "Еко-млек" из Каоника, има више од 1.200 коопераната само у свом месту, а дневно се ту преради више од 50.000 литара млека.ВИШЕ ОД 800 УЧЕНИКА

ОСИМ за пољопривредне техничаре, у Хемијско-технолошкој школи у Крушевцу, школовање се организује и кроз друге профиле, попут хемије, туризма и угоститељства, производње и прераде хране. Школа је доста урадила на побољшању услова усавршавања ученика, а према речима в. д. директорке Виолете Цветковић, има их више од 800.