Почела берба у Рогљеву

С. М. ЈОВАНОВИЋ

10. 09. 2019. у 11:28

Почела берба у Рогљеву

СВЕЧАНО Хајдук Вељко и чучук Стана Фото: Ж.М.

Традиционална манифестација У Неготину на Рогљевачким пивницама. У виноградима обрани први зрели гроздови и тиме је озваничена сезона

СВЕЧАНОМ поворком која је из центра Рогљевачких пивница кренула ка виноградима, овог викенда озваничен је почетак бербе грожђа, које ове године, чини се, задовољава и количином и квалитетом. Обучени у народне ношње са корпама, гајбицама и традиционалним посуђем, Рогљевчани и њихови гости, обрали су у виноградима прве зреле гроздове који ће након обраде, по домаћим рецептурама мештана, дати добра и квалитетна вина, по којима је овај део Србије надалеко познат.

- Циљ нам је, да покажемо у првом реду нашу богату културно-историјску прошлост, да укажемо на чињеницу да се грожђе и винова лоза овде гаје одвајкада, да посетиоцима прикажемо како се некад брало грожђе, како су га девојке у бачвама босим ногама муљале, како се прерађивало и како су се правила вина. Доста од те традиције живи и данас, јер се вина у Рогљеву праве на начин како су то наши стари радили, традиционалном обрадом, сада уз савремену технологију, па квалитет не изостаје - каже Барбара Радосављевић, из Удружења за неговање етно-наслеђа и развој руралног туризма "Рогљевачке пивнице", организатор ове манифестације у сарадњи са МЗ Рогљево и ТО Неготин.


ПРОЧИТАЈТЕ И:ЛОПОВИ ПУСТОШЕ ШУМЕ: Краду од старачких домаћинстава и то усред дана!


Манифестацију су, својим програмима, увеличали чланови КУД "Воја Чурић" из Кобишнице, ансамбл из Делејне у бугарској општини Брегово, Лазар Савић, гајдаш из Сврљига, Марија Станојевић, студенткиња друге године на ФМУ у Нишу на одсеку соло певања, здравичар Драгослав Станисављевић Персинац из Чубре, Оркестар "Зора" Милета Костандиновића Цабе и Дувачки оркестар "Врањски бисери" из Врањске бање.

- Налазимо се на тлу којим се ретко ко може похвалити, тлу Богом даном за узгој винове лозе, производњу вина и развој туризма. Ово су квалитети који нас одвајају од других крајева земље, а које морамо унапредити. "Крајинска берба" је веома важан посао у неготинском крају и свима који се њиме баве желим да све протекне како треба - рекао је отварајући ову манифестацију Владимир Величковић, председник општине Неготин.

Фото: Ж.М.

Бирала се и најлепша берачица грожђа. Ове године за ту титулу надметала се чак 31 девојка од 10 до 32 године старости, али је жири одлучио да ленту победнице уручи Теодори Стојановић из Неготина. Прва пратиља је Неготинка Јелена Пантовић, а друга Зајечарка Марија Чокојевић.

Фото: Ж.М.

Жири је одлучио да награди и најмлађу учесницу, десетогодишњу Софију Жикић из Рогљева, као и да титулу најшармантније берачице додели Јовани Милић, а највредније Снежани Бутаревић из Буковча.

Фото: Ж.М.БАЗАР СТАРИХ ЗАНАТА

ПОСЕТИОЦИМА "Крајинске бербе" на располагању су биле све пивнице у којима су могли да се увере у квалитет овдашњих вина, а организатор се потрудио и да их анимира кроз базар пољопривредних производа и старих заната. За све оне који су желели да из Неготина дођу на ову манифестацију организован је и бесплатан превоз.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације