ШТЕТА што фестивал не траје мало дуже, бар две недеље, па да као човек доспем да пробам јела којих сам се ужелео. Тако говори Бранислав Јовановић (55), средњошколски професор, који је са супругом и кумовима редован посетилац гастрономског фестивала "Укуси Војводине", одржаног за викенд у Лиманском парку у Новом Саду уз учешће готово стотину излагача, произвођача хране и пића, богат музички програм и занимљиве садржаје за најмлађе.

Прочитајте још: СПЕЦИЈАЛИТЕТИ НА ЋУМУРУ ЗОВУ ГОСТЕ: "Новости" у селу где се прави најбоље печење у Србији

- Пробали смо паприкаш од мангулице, паприкаш од петла, штрудле, кнедле, попили домаће вино и сок од малине, разне старе посластице које су припремане по рецептима наших бака. Допада ми се концепт манифестације, баш по мери породице, јер овде смо дошли на ручак по пристојној цени, као да смо кували код куће - истиче Јовановић.

У природном амбијенту парка из више од 20 котлића, казана, оранија, домаћих ћупова, мешали су се мириси рибље чорбе и рибљег паприкаша, шкембића, пударског паприкаша, слатког купуса, шумског паприкаша од печурака, "чобанца", супе од три меса (пилећег, јунећег и ћурећег), пачије супе, перкелта од штуке.

Прочитајте још: У Краљеву за викенд традиционална „Пасуљијада“

Продавала се домаћа ракија, она чувена од дуда, од малине, кајсије, дуње, наравно и шљивовица и лозовача, грожђевача, разне сорте домаћег вина са Фрушкогорја.

Сава Граорац из Ковиља припрема паприкаш од мангулице


- Наш фестивал је породични угођај, одише домаћом атмосфером, широко и лагано, уз популарне цене и лепу, традиционалну музику - каже Бранислава Милуновић, члан организационог тима фестивала. - Све је натенане, а цене су, рецимо, леба и масти са алевом паприком од 20 динара, "ицер" кобасица за 50 динара, а шпеције из котлића од 200 до 400 динара, с тим да су порције заиста обилне. Циљ је да се у наше кухиње врате традиционална јела, здрава храна и да војвођанска кухиња нађе заслужено место на гастрономској карти Европе.


ТАКМИЧЕЊЕ КУВАРА

У ОКВИРУ фестивала одржан је и јединствен "Кулинарски куп - укуси Војводине", на којем је 30 мајстора варјаче из пет земаља припремало јела са војвођанским акцентом.

- Рецимо, домаћа тестенина са сланином и кобасицом од мангулице зачињено сиром... - каже др Никола Вуксановић, доктор гастрономије, потпредседник судијског жирија на манифестацији.