16. ШУМАДИЈСКИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ: На једном месту чак 200 излагача

М. ЂОШОВИЋ

07. 09. 2019. у 07:15

16. ШУМАДИЈСКИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ: На једном месту чак 200 излагача

На сајму и пољопривредне машине

У Крагујевцу отворена највећа смотра аграра. Лучић: Ово је место на којем се, већ традиционално, уговарају послови и анализира рад

НА 16. Шумадијском сајму пољопривреде у Крагујевцу, највећој смотри аграра у централној Србији, учествује више од 200 излагача из земље и Белорусије и Турске.

Почетак сајма резервисан је за презентације најновије механизације, опреме и алата за пољопривреду и узгој сточних грла. Током викенда биће одржане традиционалне сточарске и изложбе пернатих и ситних животиња, које већ годинама изазивају највећу пажњу посетилаца ове манифестације.

- На сајму се већ традиционално уговорају нови послови, а то је и прилика да се направи својеврсна анализа успешности овдашње пољопривреде - каже Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља. - У првих седам месеци ове године остварен је суфицит од извоза органских производа у износу од 20 милиона евра. Пољопривредни произвођачи из овог дела Србије знатно су повећали извоз млечних производа и вина, чак шест пута више у односу на прошлу годину. И ракија из Шумадије је добила географску ознаку, што је предуслов за повећање извоза тог производа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Држава за подстицаје пољопривредницима дала 37 милијарди динара, најављена још већа улагања


У овом региону је до сада географски заштићено више од 50 производа и са том праксом ће се, кажу званичници Крагујевца, наставити. Издавајања државе и локалних самоуправа за аграр су све већа, а од прошле године су овдашњим пољопривредницима доступни и фондови ЕУ, те је сајам прилика да се упознају и са повољним условима те врсте кредитирања производње.ОРГАНСКА ХРАНА

ПОРЕД сертификата за ознаку географског порекла, Крагујевац ће, у сарадњи са РПК и надлежним министарством, убудуће подстицати пољопривреднике који желе да производе органске и аутентичне производе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације