САРАДЊА ПРИВРЕДНИКА РС И ВОЈВОДИНЕ: За мање трошкове и бржи проток робе

З. ГРУМИЋ

05. 09. 2019. у 21:45

САРАДЊА ПРИВРЕДНИКА РС И ВОЈВОДИНЕ: За мање трошкове и бржи проток робе

Разговори у Привредној комори Војводине Фото РТВ

Договорили се о заједничким наступима на међународним сајмовима. Најављена већа помоћ АП економском развоју РС

У ОКВИРУ Дана Републике Српске у Србији, на којима ће у наредних седам дана бити приређени разноврсни програм у 21 граду, у Новом Саду је у четвртак одржан сусрет привредника Војводине и Српске. Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и председник Владе РС Радован Вишковић разговарали су о побољшању свеукупних односа са акцентом на јачање спољнотрговинске размене и укидање баријера.

Вишковић је позвао компаније из Србије, које имају представништва у БиХ, да своја седишта преместе у Српску и да кроз поврат ПДВ додатно помогну локалним самуправама у том ентитету.

- Влада РС направила је списак привредника, пре свега из сфере пољопривреде и прехрамбене индустрије, који имају одређене проблеме у функционисању - рекао је Вишковић. - Идеја нам је да нађемо привреднике из Војводине, који би на неки начин ушли у власничку структуру тих предузећа у Српској.

Прочитајте још - Радован Вишковић: У Српску враћамо представништва фирми из Србије

Са друге стране, Милићевић је најавио будуће кораке Покрајинске владе за лакшу и бржу размену робе и услуга.

- Ускоро ћемо изаћи са предлогом мера шта се у том контексту може учинити да камиони мање чекају на границама, да буде бржи проток робе и да буду смањени трошкови у промету наших компанија - рекао је Милићевић. - То ће самим тим подићи њихове приходе.

У разговору у Привредној комори Војводине договорен је заједнички наступ привредника на међународним сајмовима.

На скупу је било речи и о предстојећем 16. Међународном пољопривредном сајму у Бијељини, као и о већ најављеним Данима Војводине у Републици Српској, који ће бити одржани од 13. до 15. септембра у Требињу. У разговорима су учествовали и шеф Представништва РС у Србији Млађен Цицовић, председник Привредне коморе Српске Борко Ђурић и председник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Прочитајте још - УДРУЖЕНО ДО ГОСТИЈУ: Туристичке организације Војводине и Републике Српске потписале протокол

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА СРПСКЕ

У ГРАДСКОЈ библиотеци у Новом Саду представљен је други том Енциклопедије Републике Српске, о којој је говорио председник Академије наука и уметности РС академик Рајко Кузмановић.

У оквиру манифестације Дани Српске у Србији на новосадском Тргу слободе одржан је концерт "У загрљају завичаја".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације