РЕКОНСТРУКЦИЈА ГРАШАЛКОВИЋЕВЕ ПАЛАТЕ: Ускоро кварт културе

Ј. БЕКИЋ

среда, 04. 09. 2019. у 16:28

РЕКОНСТРУКЦИЈА ГРАШАЛКОВИЋЕВЕ ПАЛАТЕ: Ускоро кварт културе

Грашалковићева палата чека обнову Фото Ј.Бекић

Почели радови. Адаптација ће се обављати у четири фазе, а за прву издвојено 6,9 милиона

ЗГРАДА Грашалковићеве палате из 18. века у Сомбору деценијама је била ругло града, али је локална власт одлучила да је уреди и радови су већ почели. Средства за реконструкцију објекта додељена су Граду Сомбору учешћем на конкурсу "Програм подршке развоју пословне инфраструктуре - у циљу развоја туризма и других привредних делатности локалним самoуправама", Министарства привреде.

За адаптацију и реконструкцију палате граду је додељено 6.919.860 динара, а према речима Милана Стојкова, главног градског архитекте, реч је о првој од укупно четири фазе пројекта реконструкције Грашалковићеве палате.

- У првој фази, која се финансира средствима Града и Министарства, планирани су радови на првом спрату објекта површине 420 квадратних метара. Обавиће се грађевинско-занатски радови, хидроинсталације, електроинсталације, са заменом столарије и малтерисање фасаде према Тргу Светог Тројства и део дворишне фасаде - каже Стојков.

Прочитајте још - Племићима Војнића палата

Он додаје да ће се овим радовима побољшати функционисање, квалитет и безбедност амбијента објекта.

Према речима Немање Сарача, члана Градског већа за област културе и образовања, ова зграда ће бити стуб заштите културног наслеђа града Сомбора и његове историје.

Прва фаза реконструкције


- Палата ће истовремено бити и место развоја новог и савременог стваралаштва и креативне индустрије. Када се окончају радови на свим фазама реконструкције зграде са уређењем дворишта, за који је расписан конкурс за дизајн као "Трг уметности", успоставиће се јединствен кварт културе у самом језгру града - истиче Сарач и додаје да ће након улагања тражених средстава биће започета још једна фаза обнове здања.

Планирано је и формирање галерије "Сава Стојков" и то на првом спрату, потом Салон знаменитих Сомбораца, Салон музике и игре, књижевни, музејски, ликовни, едукативни салон. Грашалковићева палата, након окончаних свих фаза реконструкције, постаће својеврсни центар културе.

Милан Стојков


КУЛТУРА И ТУРИЗАМ

У ГРАДСКОЈ управи Сомбора истичу да се реконструкцијом Грашалковићеве палате чувају традиционалне вредности културно-историјске целине града, ствара повољна пословно-туристичка клима, јачају капацитети туристичке понуде и подиже квалитет културних садржаја. Процењује се да ће за девет одсто повећати број туристичких долазака у овој години, што значи да се може очекивати 14.200 посетилаца у Сомбору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације