ОДБРАНА УСЕВА ОД ДИВЉИХ СВИЊА: Одстрел штити и од афричке куге

В. ЋИРИЋ

среда, 04. 09. 2019. у 17:15

ОДБРАНА УСЕВА ОД ДИВЉИХ СВИЊА: Одстрел штити и од афричке куге

Љубиша Станковић Фото В. Ћирић

Чланови ловачког удружења "Понишавље" из Пирота помажу ратарима

ЗБОГ повећаног броја дивљих свиња на крајњем југоистоку Србије, Ловачко удружење "Понишавље" из Пирота свакоданевно издаје дозволе за њихов одстрел.

Сезона је отворена и за вука, шакала и лисицу, али чланове поменутог Удружења и ратаре највише занимају штеточине које пустоше кукурузишта у далеким старопланинским селима, али и у местима ближе граду.

- Због пренамножења ове врсте дивљачи, овај режим ће важити до 28. фебруара наредне године. Иначе, током протеклих неколико дана смо забележили чак шест одстрељених примерка - каже управник ловишта Љубиша Станковић, напомињући да су на опрезу и због афричке куге у суседној Бугарској.

Прочитајте још - Дивље свиње беже од поплава (ВИДЕО)

Ловци су у сталном контакту са мештанима чији је задатак да пријаве свако сумњиво угинуће, или ако примете болесну дивљу свињу, а сарађују и са ветеринарском, односно санитарном инспекцијом.

У међувремену, мада задовољни због ловачке помоћи, ратари - свесни да они не могу бити на свакој њиви - организују дежурства у друштву овчарских керова, те бацају петарде, лупају у старе лонце и шерпе, праве разна страшила...

ИТАЛИЈАНИ НА ОБУЦИ

ПИРОТСКО Удружење има и традиционално добру сарадњу са колегама из Италије, одакле ловци сваке сезоне доводе керове да их овде обучавају за лов на јаребицу. А, о томе да је реч о једном од најатрактивнијих и највећих ловишта у Србији, сведочи и податак да је овде - током сезоне која траје до краја месеца - досад одстрељено 26 срндаћа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)