ЗБОГ повећаног броја дивљих свиња на крајњем југоистоку Србије, Ловачко удружење "Понишавље" из Пирота свакоданевно издаје дозволе за њихов одстрел.

Сезона је отворена и за вука, шакала и лисицу, али чланове поменутог Удружења и ратаре највише занимају штеточине које пустоше кукурузишта у далеким старопланинским селима, али и у местима ближе граду.

- Због пренамножења ове врсте дивљачи, овај режим ће важити до 28. фебруара наредне године. Иначе, током протеклих неколико дана смо забележили чак шест одстрељених примерка - каже управник ловишта Љубиша Станковић, напомињући да су на опрезу и због афричке куге у суседној Бугарској.

Прочитајте још - Дивље свиње беже од поплава (ВИДЕО)

Ловци су у сталном контакту са мештанима чији је задатак да пријаве свако сумњиво угинуће, или ако примете болесну дивљу свињу, а сарађују и са ветеринарском, односно санитарном инспекцијом.

У међувремену, мада задовољни због ловачке помоћи, ратари - свесни да они не могу бити на свакој њиви - организују дежурства у друштву овчарских керова, те бацају петарде, лупају у старе лонце и шерпе, праве разна страшила...

ИТАЛИЈАНИ НА ОБУЦИ

ПИРОТСКО Удружење има и традиционално добру сарадњу са колегама из Италије, одакле ловци сваке сезоне доводе керове да их овде обучавају за лов на јаребицу. А, о томе да је реч о једном од најатрактивнијих и највећих ловишта у Србији, сведочи и податак да је овде - током сезоне која траје до краја месеца - досад одстрељено 26 срндаћа.