Осмолетка за чисту петицу

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

04. 09. 2019. у 06:00

Осмолетка за чисту петицу

Просветарима значи и поверење родитеља

ОШ "Бошко Ђуричић" из Јагодине у 39 одељења ове године уписала чак 960 ученика. Због квалитета наставе, овде знање стичу ђаци из свих делова града

ОШ "Бошко Ђуричић", која је ове године уписала 960 ученика у 39 одељења, постала је највећа у Јагодини и друга у Поморављу - одмах иза ОШ "Јован Јовановић Змај" коју похађају сви основци у Свилајнцу.

Протом, водећа образовна установа у граду под Белицом је највише - чак 150 - ђака уписала у пет одељења петог разреда, али је стратешки још значајнији податак да има и 15 првака више него лане.

- У години када обележавамо 55 лета од промене имена Вежбаоница Учитељског факултета у садашњи назив, те шест и по деценија откад радимо у овим просторијама, посебно смо поносни на чињеницу да спадамо међу веће школе у Србији. Још више нас радује то што смо престигли неке овдашње осмолетке које су годинама биле престижније, па имале и готово двоструко више ученика. Много смо радили да бисмо били што бољи и то се, ето, исплатило - каже директор ОШ "Бошко Ђуричић" Зоран Марковић.

Прочитајте још - Јагодина: За упис првака годинама траже место више

А, успех је, сазнајемо, утолико већи јер се ради о школи која је приликом претходних расподела добила најмању територијалну надлежност, а на зачељу је и по површини зграде. Зато су овде сви поносни на чињеницу да сваки други њихов ученик по месту становања уопште не гравитира школи која полако постаје још један бренд Јагодине.

- Најважније је, ипак, то што смо задобили поверење родитеља које истински уважавамо и укључујемо у решавање сваког, евентуалног, проблема. Они, с друге стране, децу код нас уписују и због безбедности, јер знају коме остављају своје школарце, а није без значаја ни то што иза наших оцена стоји знање, а не било који вид протекције - тврди Марковић.

Прочитајте још - Бесплатан превоз за 80.000 Јагодинаца

Први човек ОШ "Бошко Ђуричић" наглашава и то да већ петнаестак година оспособљавају своје просветаре да користе савремена наставна средства, па су међу првима имали мултимедијалне учионице, први су се прикључили пројектима названим "Школе за 21. век" и "2.000 дигиталних учионица". Први су, закључује директор, увели и електронске дневнике.

Зоран Марковић Фото З. ГлигоријевићПРЕКОБРОЈНИ

УОЧИ почетка ове школске године, највеће интересовање је владало за упис у први, трећи и пети разред. С обзиром на то да немају довољно простора, од Школске управе су добили дозволу да у трећем и петом разреду у учионицама буде и по више од 30 ђака. Ипак, нису могли да приме све који су хтели да се упишу, па су вратили двадесетак заинтерсованих - што је једниствен пример у Србији која покушава да се избори са "белом кугом" и последичном осеком ученика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације