ДРУШТВО за заштиту и проучавање птица Србије, другу годину заредом прати јесењу сеобу птица у оквиру Међународно значајног подручја за птице Лабудово окно недалеко од Беле Цркве. Орнитолози ће до 17. септембра обележавати птице металним ножним прстеновима са јединственим ознакама. Поред обележавања, пратиће се присуство и бројност свих врста које се на поменутом локалитету задржавају или преко њега прелећу.

Лабудово окно једна је од најважнијих успутних станица за птице које се у јесен крећу на југ јадранским селидбеним путем. Птице у овом бајковитом пределу, где се Делиблатска пешчара наслања на Дунав, проналазе храну и мир. То је мотивисало орнитологе Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС), да управо ту сместе свој истраживачки камп.


Прочитајте још: ПРИРОДА ПОБЕДИЛА ЗЛОЧИН: Јегричком опет плива пар лабудова


- Од 17. августа када је почела ова акција, обележено је више од 500 птица, међу њима гроготовац, спрудник мигавац, кривокљуни спрудник, чапљица водомар - набраја Марко Шћибан, орнитолог и прстеновач ДЗППС. - Интересантне врсте које смо видели на прелету су орао змијар, орао рибар, велика спрутка, еја ливадарка, шљука камењарка, велика чигра и мали галеб. Значајно откриће је ноћилиште од скоро 1.200 јединки ретких малих враница.


Прочитајте још: ПРИРОДА ПОБЕДИЛА ЗЛОЧИН: Јегричком опет плива пар лабудоваПтице се, како предочавају у ДЗППС, хватају у специјалне орнитолошке мреже, премеравају, прегледају се њихово телесно стање, ухрањеност и мењање перја (митарење), одређују се врста, пол, старост... Када добију прстен, јединке се пуштају да наставе своју сеобу.ИСТРАЖИВАЊЕ

ИСТРАЖИВАЊЕ птица на Лабудовом окну спроводи се се у склопу великог међународног пројекта "Јадрански селидбени пут: безбедни коридори за сеобу - зауставимо илегално убијање птица у Средоземљу".

Циљ пројекта је да се на важним тачкама, дуж јадранског селидбеног пута каква је Лабудово окно, птицама омогуће одмор и безбедан наставак сеобе.