Џепарац са ћелавог трга

Ј. БЕКИЋ

уторак, 03. 09. 2019. у 11:51

Џепарац са ћелавог трга

Мали продавци нуде разну робу / Фото Ј. Бекић

Несвакидашња и јединствена дечја пијаца у Сомбору функционише као прави тржни центар. У центру града тргује 300 малишана, одрасли само купују

ДЕВЕТНАЕСТ година у Сомбору ради необична дечја пијаца.Сваке суботе, после седам часова ујутро, колоне клинаца и клинцеза сливају се низ централни сомборски Трг Светог Тројства. Са препуним торбама и руксацима журе да заузму место на којем ће изложити разноврсну понуду, намењену углавном вршњацима.

За тили час, популарни "ћелави трг", како га иначе називају Сомборци, оживи и зашарени се разноврсним луткама, играчкама, школским прибором, обућом, одећом...

Пијаца је ограђена, а ту су и редари који брину да све протекне у најбољем реду. Одрасли, међутим, не могу да на њој тргују, али зато могу да купују.

Јединствена у Србији, сомборска дечја пијаца покренута је пре деветнаест година уз финансијску подршку Фонда за отворено друштво, а о њој брине Центар за социјални рад у Сомбору.

На пијаци се сваке суботе сусретне од 250 до 300 малих продаваца са више стотина посетилаца-потенцијалних купаца.Ради се од седам до 11 часова, а када се сви разиђу, на Тргу нема отпадака ни папирића. Сви заједно се труде да га оставе чистог, онаквог каквог су га и затекли. И све тако до почетка октобра.

Прочитајте још - Дечија пијаца у Сомбору

Александар Плавшић (11) на пијацу долази другу годину. Донео је изношене мајице и кошуље, које су му мале. Како каже, продао је две мајице и зарадио 500 динара. Изношену гардеробу продаје и Алекса Мијић (10), који на ову необичну пијацу долази трећу годину. Решивши се вишка гардеробе, и играчака зарадио је, задовољно вели, 1.000 динара, који ће му добро доћи за џепарац. Једанаестогодишњи Андреј Алкановић смешка се што је успео да прода изношене патике и гардеробу.Имао је срећу да заради 1.100 динара, а то ће му добро доћи да купи школски прибор. Његов вршњак Лука Милић већ две године има искуства на пијаци. Продао је обућу, играчке и мајицу и зарадио 1.000 динара, каже добро ће му доћи за џепарац.


У Центру за социјални рад у Сомбору истичу да право продаје имају искључиво деца, а циљ је да се споји корисно и забавно и да тако деца продајући вишак своје робе и играчака - све оно што су прерасла - ураде нешто корисно и да истовремено почну да схватају употребну вредност ствари које продају.

ТЕЗГЕ

- ЗАКУП "тезги" (подметача у виду вештачке траве) плаћа се 50 динара и од тога се финансира редарска служба. Пијаца има управни одбор, у којем су, такође, дечаци и девојчице, који доносе кључне одлуке. Наравно, у том одбору има и старијих, који им својим саветима помажу - вели Небојша Пеурача, координатор Дечје пијаце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације