КРУШЕВАЦ - Према подацима Уније синдиката просветних радника, запослени у 38 основних и средњих школа у Расинском округу су у штрајку, док је у самом Крушевцу у штрајку 24 школе. Разлог скраћених часова на 30 минута или изласка просветара са наставе 15 минута пре оглашавања школског звона за крај часа је “захтев за хитним наставком преговора и ступања на снагу праведних платних разреда, који треба да поправе положај запослених у образовање”.

Прочитајте још: Брнабић: Честитике за ученике, плате у просвети ће расти

- Влада је много штошта са нама договорила, потписала, обећала, све то и даље није реализовано - наводи Бранимир Шошкић, члан Извршног одбора УСПРС у Крушевцу. - Сада сазнајемо да су платне разреде одложили за јул наредне године. То је вероватно још једно ново одлагање. Просветни радници који су пуно тога истрпели да би дошли до договора са Владом, сада уопште не бивају ни позивани, ни консултатовани око свог положаја.


Прочитајте још: ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА: Звони за 64.000 првака


Шошкић, који се са колегама из крушевачког Извршног одбора УСПРС обратио новинарима испред Школске управе напомиње и да се надају да ће Министарство просвете после неколико месеци променити однос према синдикату, како би се отворио социјални дијалог.

- Међу приоритетима Уније је и решавање питања статуса колега који због забрање запошљавања већ годинама не добијају уговор, а просвета без њих не би ни могла да функционише и то су све реална радна места - износи Шошкић. - На нивоу Србије, имамо више од 30.000 људи који су сваког августа у страху и који не могу да планирјау своју будућност. Министар говори да се залаже за омогућавање запошљавања, али то је говорио и прошле године. На жалост, чини ми се да је то и даље ствар манипулације.

ВИШКОВИ

НА територији Расинског округа, 168 лица се налази на листи техношких вишкова, а међу којима је 30 лица потпуно изгубило норму. На располагању им је 754 слободна радна места и тренутно се, према наводима из ИО УСПРС ради на њиховом збрињавању.

- Процедура презумања радника је дефинисана кроз неколико правних аката - износи Предраг Гашић члан ИО Уније и члан радне подгрупе за праћење ангажовања запослених у Школској управи у Крушевцу. - На збрињавању ради централна радна група и 18 подгрупа на територији Србије. Први круг преузимања је почео 26. августа, а

сва нерешена питања после првог круга, наћи ће се на радној подгрупи, која ће почети са радом у уторак.