У Жагубицу је допремљено ватрогасно возило, које је град Беч донирао овој српској општини како би допринео унапређењу ватрогасне службе.

Члан владе покрајине и града Беча задужен за финансије, привреду, у чији ресорс спада И ватрогасна служба Петер Ханке предао је у четвртак у Бечу, заједно са директором ватрогасне службе града Гералдом Хилингером у име главног града Аустрије ватрогасно возило општини Жагубица.

Командир ватрогасане јединице и начелник штаба за ванредне ситуације у Жагубици Радиша Симеоновић преузео је возило које, како је подвукао, много значи за ту српску општину.

"Ово возило много значи за општину, јер ватрогасна кола која смо добили може да гаси пожар, садржи и опрему као што су хидрауличне маказе и све алате. Добијање овог возила за ватрогасце у Жагубици представља велики скок, јер смо до сада у нашим ватрогасним возилима имали у резервоарима само воду за гашење пожара, а ово садржи и резервоар за пену. Сада имамо комплетно возило и можемо да се ухватимо у коштац са сваком ванредном ситуацијом", рекао је Симеоновић додајући да ће се тиме унапредити противпожарна заштита на територији Жагубице.

Саветник за дијаспору председника општине Жагубица Живојин Трифуновић, захваљујући чијој иницијативи према бечким властима је ово возило добијено, рекао је да сада Жаубица захваљујући ватрогасним колима из Беча, које је добијено са свом пратећом опремом, више нема само ватрогасну службу, већ ватрогасно-спасилачку.

Трифуновић је нагласио да ће ватрогасци, који су до сада само могли својим возилма да гасе пожар, убудуће бити у могућности да пруже све видове помоћи грађанима у невољи.

"Након што је председник Србије Александар Вучић обновио и изградио путеве до Жагубице наша општина је сада добила и ватрогасно возило које нам омогућава да имамо ватрогасну службу по европским стандардима", рекао је он.


Трифуновић се посебно захвалио граду Бечу и тамошњој ватрогасној служби што су имали слуха за помоћ.

Рекавши да ће сада возило бити регистровано и да ће на дан општине Жагубица, 25. септембра, ватрогасци грађанима приказати шта све може да се уради са новом опремом добијеном из Беча.

Инаце бројни грађани Жагубице дочекали су ватрогасно возило из Беча аплаузом на улицама, пошто су ватрогасци поклон из Беча провезли кроз централне улице општине.