УНИВЕРЗАЛАН рецепт за очување културног наслеђа, као што су тврђаве у Европи, не постоји, али је зато неопходна што чешћа размена различитих искустава и примена разних модела по том питању. То је један од закључака међународне конференције "Тврђава за сутра", одржане у оквиру 19. "Градић феста - фестивала уличних свирача" уз учешће стручњака из Румуније, Чешке, Пољске, Украјине, Италије, Хрватске и Србије.

- Међународни скуп стручњака, који је подржала Централноевропска иницијатива, посвећен је тврђавама које су некада биле део Аустроугарског царства, а данас су део урбаног миљеа. Оне се, свака у својим државама, налазе у нуклеусу града и представљају значајне историјске споменике. Циљ конференције је да расветли статус, проблеме и изазове које пред нас представља Петроварадинска тврђава како у културно-историјском тако и у туристичком, комерцијалном и урбанистичком смислу - каже Натали Бељански Поповић, извршна директорка манифестације.

Веома занимљив приказ румунске тврђаве Алба Јулија понудила је Кристина Кандеа, историчарка из те земље, која је предочила резултате дуготрајних рестаураторских и конзерваторских радова, археолошких истраживања и музеолошке збирке, али уједно и развој креативне индустрије и промоцију туристичке привреде у историјском објекту у чувеној области Трансилванија.

- Велики напори су улагани да се очува историјско и културно наслеђе, посебно уз подршку ЕУ, али фондови не долазе сами од себе, већ је кључна организација и подела улога са јасним циљем. Притом, прављене су и грешке у целом процесу и ова конференција, на којој наступају стручњаци, веома је важна да се те грешке пренесу и другима. Такође, и они који су наујуспешније прошли у ревитализацији историјских објеката у својим градовима, грешили су у неким сегментима, па је зато значајно да се заједно настави на очувању - рекла је Кандеа.ПРОЧИТАЈТЕ И: ФЕСТИВАЛ УЛИЧНИХ СВИРАЧА: Уметници обојили Подграђе Петроварадинске тврђаве


Један од модела очувања тврђаве понудили су стручњаци из Украјине, који кажу да су прошли кроз тежак период када се није улагало, а затим применили стратегију укључења волонтера, јер то није захтевало велика средства.

РАДОВИ Ревитализација подграђа Петроварадинске тврђаве


ПОДГРАЂЕ

РЕВИТАЛИЗАЦИЈА Подграђа Петроварадинске тврђаве, обнова старих фасада, очување калдрме и "макадама" с једне, и Фестивал уличних свирача, који удахњује нови живот "Градићу", увертира су за 2021. годину, када Нови Сад носи епитет Европске престонице културе. Иницијатива да Подграђе постане пешачка зона, заснована је на истраживању и анкетама суграђана који подржавају ту идеју. На том пољу ће се, како истичу надлежни, радити постепено.