Змајево: Општина неће да врати имања

З. РАЈИЋ

31. 08. 2019. у 12:54

Змајево: Општина неће да врати имања

НЕЗАДОВОЉНИ Задругари траже спровођење одлуке министарства

Акционари АД "Змајево" упутили жалбе на рад одељења које се опире враћању задружне земље. Бивши радници, а садашњи задругари, девет година потражују 612 хектара ораница

УДРУЖЕЊЕ мањинских акционара (УМА) АД "Змајево" из истоименог села у општини Врбас упутило је ових дана дописе Министарству за државну управу и локалну самоуправу и Агенцији за борбу против корупције, тражећи да се преиспита рад Одељења за имовинско-правне односе ОУ Врбас због пружања отпора враћању задружне земље одузете приватизацијом Друштвеног предузећа за ратарско-сточарску производњу "Змајево". Бивши радници ове фирме, који су основали Земљорадничку задругу "Змајевчани", пуних девет година потражују 612 хектара задружних ораница, без којих су остали 2004. године, кад је АД "Змајево" продато на аукцији.

- Надлежно одељење Општине Врбас три пута је досад одбијало наше захтеве за повраћај задружне земље, упркос томе што је Министарство финансија, као другостепени орган у том поступку, враћало предмет локалној самоуправи са налогом да отклони недостатке који одбијање чине неоснованим. Недостаци ниједном нису отклоњени, него је, напротив, Одељење за имовинско-правне односе ОУ наставило да се оглушује о препоруке Министарства финансија - истакао је Веселин Мухадиновић, председник УМА АД "Змајево" и челник Савеза удружења акционара Војводине.

Он је напоменуо да су садашњи власници предузећа "Змајево" два пута тужили Министарство финансија Управном суду, који је њихову жалбу одбацивао, инсистирајући такође да општински орган исправи пропусте у захтеву акционара за враћање задружног поседа. Акционари упорно наглашавају да задружне њиве по закону нису смеле да буду отуђене и да, према извештају Агенције за приватизацију, предмет продаје није било пољопривредно земљиште, него право његовог коришћења.ПРОЧИТАЈТЕ И: Зрењанин: Оде дистрибуција за измирење дуга- То није сметало четворочланом конзорцијуму, који је преузео АД "Змајево", да 560 хектара одмах пребаци на своје фирме, а 50 хектара препише на сина дотадашњег директора нашег предузећа, уједно члана конзорцијума. Све је то прихватио директор Катастра непокретности у Врбасу, због чега смо пре три месеца поднели кривичну пријаву Специјалном тужилаштву за организовани криминал, која је прослеђена Управи криминалистичке полиције - предочио је Мухадиновић.

ОРАНИЦЕ "Звајевчани" потражују 612 хектара


"ЗМАЈЕВЧАНИ"

КАД је АД "Змајево" угашено, а 396 акционара схватило да су изиграни, јер су остали без акција и заосталих зарада, објашњава Мухадиновић, основали су 2011. године ЗЗ "Змајевчани". Они захтевају да им се по закону врати 612 хектара ораница, унетих у АД "Змајево" седамдесетих година прошлог века из четири задруге у селу.САВИНО СЕЛО

МАЊИНСКИ акционари АД "Змајево" написали су министру Бранку Ружићу како сматрају да Одељење за имовинско-правне послове ОУ Врбас не ради самостално, него под притиском. Као пример навели су случај ЗЗ "Агромикс" из Савиног Села (такође у врбаској општини), која 15 година води спор за враћање задружне земље.

- У једном наврату Одељење је прихватило налог другостепеног органа и одобрило "Агромиксу" улазак у посед, али је то силом спречено, а руководилац Одељења је хитно смењен - навео је Мухадиновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације