Сомбор: Недостају шивачи, возачи, али и пекари и металци

Ј.БЕКИЋ

31. 08. 2019. у 16:28

Сомбор: Недостају шивачи, возачи, али и пекари и металци

АТРАКТИВНО Пекарско умеће на цени/Фото Ј. Бекић

На евиденцији сомборске филијале НСЗ опада број незапослених грађана

НА евиденцији сомборске Филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ) тренутно се налази 4.594 особе са територије града Сомбора. Овде кажу да би та бројка могла да буде и мања да је структура незапослених повољнија.

Према речима Секуле Тањевића, директора Филијале НСЗ, око 37 одсто незапослених, односно 1.725 особа је млађе од 50 година, док је њих 856 млађе од 30 година. Посао дуже од годину дана чека 2.596 људи, а чак њих 2.009 чека запослење преко две године.

Тањевић истиче да Филијала НСЗ често не може да одговори захтевима послодаваца јер на евиденцији нема занимања која се тренутно највише траже.

- Постоји константна потреба за шивачима, јер у Сомбору и Кули постоје фабрике трикотаже "Фиорано" и имају потребу за тим кадровима. Имамо хронични недостатак возача, грађевинских радника, металаца, угоститељских радника, трговаца, пекара,као и других занатских радника - каже Тањевић.

Осим ових занимања, овде недостају грађевински, електро и машински инжењери, професори математике...

Филијала НСЗ, осим што посредује у налажењу посла,организује и обуку за тражење занимања како би кроз оспособљавање одређен број незапослених стекао нове вештине.Тако ће до краја године у Сомбору бити стручно оспособљено пет виљушкара. У Апатину и Оџацима обучаваће се будуће геронтодомаћице, у Кули кројачице.

ПОТРАЖЊА Фабрика трикотаже "Фиорано"


- Инвестиције које смо до сада имали у Западнобачком округу смо максимално искористили. Ту пре свега мислим на фабрике "Фиорано" у Сомбору и Кули, "Магну" у Оџацима, "Флеш Срб" у Апатину и још неколико послодаваца који ангажују већи број незапослених - предочава Тањевић.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Апатин: Наградили Милицу и МилошаНаиме, доста радника из Сомбора путује на посао у Суботицу, Бачку Тополу, где послодавци имају велике потребе за радницима. Процењује се да више од њих 300 свакодневно путује према овим местима.


ПЛАНОВИ Секула Тањевић


НЕКОЛИКО ПРОГРАМА

- ФИЛИЈАЛА НСЗ у Сомбору у сарадњи са локалном самоуправом ове године приводи крају неколико програма кроз које ће бити радно ангажован већи број незапослених. Очекује се да ће кроз програме јавних радова, самозапошљавања и новог запошљавања у Сомбору бити ангажовано више од 100 људи -појашњава Секула Тањевић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Đed Đuro

31.08.2019. 23:04

Kako beše onomad? Kome se ne sviđa vrata su tamo.... E pa gospodo, ljudi vam otišli, a sada duvajte u prste...

SAVA

02.09.2019. 09:19

Vozac sam u penziji od skoro. Produzio sam dozvolu (sve kategorije) na jos pet godina, moze?