ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан одликовао је Одсек за хунгарологију који већ 60 година ради у саставу Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду - саопштено је јуче из те високошколске институције.

Орбан је сународницима у Новом Саду доделио признање "Золтан Калош" намењено мађарском народу у дијаспори за изузетна достигнућа на пољу јавног живота, образовања, културе, очувања националног наслеђа, верског живота, науке, јавног информисања и привредног самоорганизовања.

У образложењу је наведено да се одликовање додељује за "пожртвовани рад у образовању професора матерњег језика, преводилаца и новинара као и за научноистраживачку и издавачку делатност". Одликовање је шефу Одсека, проф. др Еви Толди уручено 19. августа 2019. на свечаности у Парламенту Мађарске, у Будимпешти, а свечаности је присуствовала и заменица шефа Одсека, проф. др Едита Андрић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучевић и Скот задовољни сарадњом и заједничким пројектима

Подсетимо, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду је једини факултет у Србији (и један од ретких у свету) на коме се може студирати на неком од пет матерњих језика: српском, мађарском, словачком, румунском и русинском.