УЧЕНИЦИ из укупно 204 школе у Србији ће од 2. септембра похађати једносменску наставу, а од успеха ове новине у образовном систему зависи и то да ли ће успети најновија реформа.

На територији Ужица, у пилот-пројекту учествује ОШ "Алекса Дејовић" из Севојна, а новина се засад односи само на ученике прва четири разреда издвојеног одељења у Крвавцима. На почетку нове школске године, родитељи ових малишана ће бити анкетирани јер важи основни принцип добровољности.

Прочитајте још - Ово је списак школа у којима од септембра почиње једносменска настава (ФОТО)

- Не морају сви да прихвате нови начин рада, али очекујемо да ће око 40 малишана постати део пројекта и у школи боравити од 7.45 до 16.00. После редовне наставе, за њих ће бити обезбеђен ручак, а затим ћемо им организовати неформалне активности попут радионица и секција, после чега одлазе кућама. Ако неко у старту не прихвати систем једносменске наставе, моћи ће то да учини накнадно, у било ком тренутку, па родитељи не би требало да зазиру од исхода анкете - објашњава директор школе из Севојна Влада Живановић, наводећи да ће за оне који не желе нови систем рада настава бити организована кaо и досад.

Оброк за децу се припремати у ужичкој Предшколској уставови, допремаће га кетеринг служба, а све трошкове ће сносити локална самоуправа.

У пилот-пројект једносменске наставе је укључен и један разред ОШ "Слободан Секулић" из ужичког насеља Крчагово.