НА постојећим, очуваним стубовима некадашњег моста Франца Јозефа преко Дунава у Новом Саду, срушеног 1941. године надоградиће се нови мост и тако ће се Жежељевом, Варадинском и Мосту слободе, придружити и четврти. Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције објавила је наградни конкурс за његово идејно решење, као и тунела и приступне пешачке и бициклистичке везе са обе стране Дунава, али и површина које припадају тим објектима.

Прочитајте још: Нови Сад ће саградити и четврти мост

Циљ конкурса је како се наводи у позиву за учешће, ревитализација дела трасе некадашње пруге, укључујући обнову моста на месту некадашњег моста Франца Јозефа и ревитализацију тунела како би се омогућила пешачко-бициклистичка веза измеђа рекреативне зоне кеја са новосадске и подунавског бедема са петроварадинске стране, односно Новог Сада и Петроварадина.

Задатак конкурса је детаљнија урбанистичко-архитектонска разрада свих елемената конкурса. Траже се предлози конструктивног и обликовног решења пешачко-бициклистичког моста и тунела с приступним комуникацијама с новосадске стране, односно веза Кеја жртава рације са Сунчаним кејом и Булеваром цара Лазара и Петроварадина, односно веза с Каменичким путем преко дела Дунавског бедема, комуникација лифтом с Горњом тврђавом из зоне тунела и веза с Прерадовићевом улицом и Горњом тврђавом у зони објекта "Ловотурса".

Прочитајте још: НОВИ ПОДУХВАТ НА ДУНАВУ: Предлози за четврти мост у Новом Саду

- Поред конструкције моста, потребно је дефинисати на који начин би се регулисао приступ пешака и бициклиста - предочава се даље у конкурсу. - Поред тога неопходно је предложити и партерно уређење, озелењавање и расвету околних површина, као и могућност рада у фазама.

Рок за предају радова је 31. октобар, а жири ће одлуку донети до 25. новембра, после чега ће радови бити јавно изложени. Резултати конкурса биће објављени најкасније у року од пет дана од одлуке жирија. Сви пристигли радови биће публиковани на интернет-страници Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције у року од 30 дана од дана објављивања резултата конкурса.

НАГРАДЕ

ЗА прва три рада обезбеђене су новчане награде. Прво место осваја четири милиона динара, за друго је предвиђено два и по милиона динара и треће добија милион динара.

Међутим, не постоји обавеза Града да склопи уговор са пројектантима, с обзиром на то да је конкурс осмишљен као наградни и необавезујући за Град. Уз то, жири може да изабере један рад за откуп у вредности откупне награде од 200.000 динара.