НИЈЕДНА од двадесетак чланица хора "Невен", који функционише као секција лесковачког Удружења пензионера, није музички образована, али их је спојила љубав према певању и та веза траје пуних 15 година. Ове жене различитих занимања, од којих је најстарија ушла у девету деценију, обишле су више од 40 градова у земљама региона и свуда су наишле на одушевљење публике. Хор, од оснивања, води професор музике Србислава Толић. Она овај ангажман доживљава као један од значајнијих делова вишедеценијске каријере и њеног живота који је буквално проткан музиком.

- Још сам радила као професор Гимназије када сам почела да сарађујем са дивним чланицама хора пензионера. Свака од њих је веома посвећена ономе што радимо. Средом имамо пробе и то је дан када се ништа друго не заказује, чак ни одлазак код лекара. На репертоару су нам углавном песме, са југа Србије, градске песме изворне обредне песме као и песме из Мокрањчевих руковети - каже Толићева.

Прочитајте још: Аплаузи за мешовити хор "Смиље"

Србислава је радила у неколико лесковачких основних и средњих школа и свуда је неговала хорско певање. Пуних 30 година била је члан Музичке омладине Југославије. Деценију и по водила је Градски дечји хор, који је био расадник музичких талената, а свирала је и виолину у оркестру који је пратио велики градски мешовити хор.

- Иза свега стоји само ентузијазам који ме није напуштао, као и подршка супруга и деце. Поносна сам на то што су многи моји ученици наставили ту мисију и сада су успешни солисти у земљи и иностранству, професори на многим музичким академијама или у овдашњој музичкој школи - додаје пензионисана професорка музике.

О деценијама њеног музичког и професорског рада сведочи море слика са концерата, наступа, школских приредби, забава и екскурзија.

Рад са хором пензионера, који поред музичке пратње има и сталног солисту Радета Илића, њој је, упркос годинама, и даље ужитак. У свему јој помаже и Радмила Здравковић, председница секције жена у пензионерском удружењу, која је била и иницијатор оснивања хорске, али и фолклорне секције најстаријих Лесковчана.


СВЕСТРАНИ

ЧЛАНИЦЕ хора "Невен" се баве и заборављеним ручним радовима, а веште су у припремању традиционалних јела, па се и тим својим умећем представљају на многобројним манифестацијама. Оне учествују и на саборима српског народног стваралаштва, као и на неколико смотри хорова широм региона. Иако у Лесковцу и околним местима релативно често наступају, увек се за њихов концерт тражи место више.