Малине из Рађевине за Кину

В. МИТРИЋ

понедељак, 26. 08. 2019. у 16:20

Малине из Рађевине за Кину

Саша Нешић / Фото: В. Митрић

Произвођач и откупљивач из Крупња Саша Нешић успео да освоји ново тржиште

ВЛАСНИК хладњаче "Воће Србије" из Крупња Саша Нешић (на слици), иначе дипломирани инжењер технологије који иза себа има две деценије искуства не само у откупу, већ и у преради јагодичастог воћа, у сопственој производњи на Мачковом камену и Дворској, успео је да део малина извезе на кинеско тржиште!

А, каже, то није ни лако, ни једноставно, јер тамошњи партнери траже врхунски квалитет и одмах су му јасно ставили до знања да је шансу добио искључиво захваљујући одличним односима Србије и Кине.

- Пријатељство међу државама не значи безакоње, већ је то велика одговорност. Кина нам је отворила врата, иако и сама има импресивну производњу малина - наглашава Нешић.

Прочитајте још: ОДУСТАЛИ ОД ШТРАЈКА ГЛАЂУ: Малинари се договорили око цене са откупљивањима

- И ја се бавим узгојем, па је реално да сам малину плаћао по 165 динара, јагоду 105, а купину од 60 до 70 динара по килограму. То је тежак посао који захтева много труда и муке, а само један берач купине дневно кошта око 2.800 динара, у шта су му урачунати превоз и храна - вели предузетник од којег се чују само речи хвале за његову сарадњу са компанијом "Сирогојно" из истоименог места, односно њеним власником Радом Љубеновићем.

Њему испоручује највеће количине откупљеног јагодичастог воћа и захвалан је на разумевању које му је омогућило да понуди боље цене за воће чији је квалитет, иначе, ове године неупоредиво бољи него лане.

ЖУТО

БАШ кад је започео извоз у Кину, Нешићу су почела да рађају и - жуте малине. Каже, имају исту сласт и карактеристике као и црвене, али су необичне - посебно због далекоисточне "коинциденције"...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Lax

26.08.2019. 19:06

Najbolje Kinezima ispričaj taj fazon sa žutim malinama, oni baš vole rasizam