МОНИКА Тот из Михајлова, села надомак Зрењанина, више од две деценије бави се производњом укусног домаћег парадајза и на зрењанинској зеленој пијаци, једна је од најпознатијих и најпопуларнијих продаваца "црвеног злата", како су купци овог лета назвали омиљено поврће које никад није било скупље.

Заједно са укућанима, супругом, свекрвом и свекром и двоје деце, Моника у пластенику сваке године засади 3.500 струкова неколико врста домаћег парадајза. Сваког пијачног дана, у просеку три пута недељно, на тезгу у Зрењанину изнесе од 700 до 800 килограма парадајза.

- Ово је породична традиција коју негујемо, без обзира на осцилације на тржишту и неповољне околности. Овог лета нема га толико из увоза и није ми било свеједно када је пре две недеље, усред сезоне кувања парадајза и остављања зимнице, цена за један килограм скочила на више од 200 динара. Али, наши стални купци знају да од тога живи моја породица и да и ми морамо да поштујемо кретања на тржишту - каже нам Моника Тот.

Додаје да се ситуација сада стабилизовала и да се парадајз продаје по цени од 100 до 140 динара за килограм, мада је прошлог лета, средином августа, цена била упола мања.

По киши, ветру, сунцу и температури преко 40 степени Целзијусових, породица Тот не пропушта ниједан пијачни дан, а како поносно истиче Моника, једина олакшавајућа околност у нимало лаком послу, је чињеница да купци препознају квалитет домаћег производа. За само неколико сати, роба на тезги Монике Тот "нестане" и она задовољно одлази кући.