ДОК хорде туриста гурају како би најбоље снимили Гаудијеве арт нуво зграде у Барселони, 140.000 српских грађана живи у најчуванијој светској тајни, сецесијском ремек-делу званом Суботица.

Овако амерички портал "Дејли бист" описује највећи град на северу Бачке, "стару даму на капији Европе", како је историчари уметности често називају. Описујући је као "град ишчупан са страница бајке", репортер "Дејли биста" напомиње да Суботица "није на путохоличарском радару иако је удаљена само два сата вожње од Београда, што је чини савршеним открићем Источне Европе".

"Дејли бист" даље упознаје читаоце да је подручје око Суботице насељено већ 3.000 година, а град се први пут спомиње у списима из 1391. године. Био је главни град царства српског цара Јована Ненада Црног, више од 200 пута је мењао име, а од 1920. налазио се у пет различитих земаља.

- Иако је градска прошлост довољно занимљива, локација на мађарској и српској граници - културном раскршћу, претворила је Суботицу у бисер арт нувоа (сецесије), покрета с почетка 20. века који је имао декоративни приступ према свим аспектима живота - каже се у тексту. - У овом српском граду постоји 12 импозантних грађевина различитих стилова, а већина се уклапа у мађарски стил, препознатљив по упечатљивим бојама, геометријским, али и заобљеним шарама.

Ту су бивши хотел "Златно јагње", Градски музеј, водоторањ и Музички павиљон на Палићу. Посебно истичу Градску кућу, Синагогу и зграду Суботичке штедионице на Корзоу, саграђену 1908. По њима, Синагога, дело мађарских архитекти Јакаба и Комора, који су пројектовали и Градску кућу, најважнија је зграда саграђена у Суботици.

Градска кућа / Фото Д. Дозет


ВЕЛИЧАНСТВЕНА СИНАГОГА

СИНАГОГА је настала 1902. године, а њена величанствена унутрашњост је у беж, црвеним, зеленим и златним тоновима, с витражима на прозорима и детаљним дизајном стубова. То је друга по величини синагога у Европи, што је изненађујуће ако узмете у обзир да у Суботици живи око 400 Јевреја, истичу амерички новинари.