ПОРТАЛ ДЕЈЛИ БИСТ ПИСАО О НАЈВЕЋЕМ ГРАДУ СЕВЕРНЕ БАЧКЕ: Американце одушевила Суботица

Ј. Лемајић

недеља, 25. 08. 2019. у 09:34

ПОРТАЛ ДЕЈЛИ БИСТ ПИСАО О НАЈВЕЋЕМ ГРАДУ СЕВЕРНЕ БАЧКЕ: Американце одушевила Суботица

Синагога у Суботици / Фото: Depositphotos

Портал "Дејли бист" у суперлативу писао о највећем граду северне Бачке и његовој арт нуво архитектури. Истиче се да 140.000 српских грађана живи у сецесијском ремек-делу

ДОК хорде туриста гурају како би најбоље снимили Гаудијеве арт нуво зграде у Барселони, 140.000 српских грађана живи у најчуванијој светској тајни, сецесијском ремек-делу званом Суботица.

Овако амерички портал "Дејли бист" описује највећи град на северу Бачке, "стару даму на капији Европе", како је историчари уметности често називају. Описујући је као "град ишчупан са страница бајке", репортер "Дејли биста" напомиње да Суботица "није на путохоличарском радару иако је удаљена само два сата вожње од Београда, што је чини савршеним открићем Источне Европе".

"Дејли бист" даље упознаје читаоце да је подручје око Суботице насељено већ 3.000 година, а град се први пут спомиње у списима из 1391. године. Био је главни град царства српског цара Јована Ненада Црног, више од 200 пута је мењао име, а од 1920. налазио се у пет различитих земаља.

- Иако је градска прошлост довољно занимљива, локација на мађарској и српској граници - културном раскршћу, претворила је Суботицу у бисер арт нувоа (сецесије), покрета с почетка 20. века који је имао декоративни приступ према свим аспектима живота - каже се у тексту. - У овом српском граду постоји 12 импозантних грађевина различитих стилова, а већина се уклапа у мађарски стил, препознатљив по упечатљивим бојама, геометријским, али и заобљеним шарама.

Ту су бивши хотел "Златно јагње", Градски музеј, водоторањ и Музички павиљон на Палићу. Посебно истичу Градску кућу, Синагогу и зграду Суботичке штедионице на Корзоу, саграђену 1908. По њима, Синагога, дело мађарских архитекти Јакаба и Комора, који су пројектовали и Градску кућу, најважнија је зграда саграђена у Суботици.

Градска кућа / Фото Д. Дозет


ВЕЛИЧАНСТВЕНА СИНАГОГА

СИНАГОГА је настала 1902. године, а њена величанствена унутрашњост је у беж, црвеним, зеленим и златним тоновима, с витражима на прозорима и детаљним дизајном стубова. То је друга по величини синагога у Европи, што је изненађујуће ако узмете у обзир да у Суботици живи око 400 Јевреја, истичу амерички новинари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Aleksandar Rakić

26.08.2019. 16:06

Osoba koja dočekuje posetioce je jako neljubazna i arogantna. Naplaćuju ulaz u bogomolju 300 dinara. Ženi koja se loše osećala je rekao da "ili plati kartu... ili sedne u park.. ovde sedenja nema" Sinagoga je prelepa i šteta što je pristup ljudi odbija.

Marija

26.08.2019. 16:53

Sto je lepo je lepo, ali su trebal malo zaici po ne bas rubim mesnim zajednicama pa da vide neurednost od korova smeca i losi trotoara i puteva sa rupama do rupe. Nevode mesne zajednice ,komunalna policija a takodje ni gradski celnici dovoljno brige o onome sto im je posao,Mozda oni ni pojma nemaju kako grad izgleda,jer oni se voze udobnim autima a gradjanima je dosta i to sto placaju poreze.