СОМБОР је крајем 19. века исписивао историју спорта на овим просторима, а сада се, безмало после века и по, понавља: постао је балкански центар једног од најмлађих и најдинамичнијих спортова данашњице - кросминтона. Пре петнаестак година из Немачке, где је 2001. рођен кросминтон, прве рекете и спидере у Сомбор је донео др Владимир Блануша и заиграо новотарију у кругу своје породице. И данас, са непуних 67 година, један је од пропагатора, најактивнијих играча и државни првак у најстаријој узрасној категорији.

Десетак година касније брачни пар Борис и Алида Јерковић, почели су са организованим тренинзима и окупљањем најпре заинтересованих рекреативаца, а касније и успешних такмичара и најзаслужнији су за замах ове динамичне игре рекетом и спидером који лети и до 300 километара на сат. Доминација Сомбораца у домаћој конкуренцији потврђена је овогодишњим титулама државних првака у свим категоријама.

ЗА непуних седам година клуб "Спидер" чији су оснивачи, тренери и најуспешнији сениорски такмичари Борис и Алида Јерковић, постао је познат широм света, а 11 најквалитетнијих чланова представљали су Србију на минулом шампионату света у Будимпешти. Кући нису донели ниједну медаљу, али два пета места, узбудљиви мечеви, победе и порази у конкуренцији више од 500 најбољих светских играча из 24 земље драгоцено су искуство за Сомборце.

- То нам је велика мотивација, а тренутно смо окренути популаризацији и ширењу базе овог динамичног и занимљивог спорта - каже Борис Јерковић, однедавно један од три члана арбитражног комитета Међународне кросминтон организације. - Организујемо демонстрације по школама. Као неолимпијски спорт још се нисмо изборили за равноправан третман са познатијим спортовима, али све чешћи успеси наших такмичара на престижним међународним турнирима, а поготово најмлађих узраста - магнет су за децу и родитеље и гаранција будућности кросминтона.

Циљ им је, каже, да овај спорт афирмишу најпре у Војводини, а потом и широм земље.

БОРИСУ, тренутно 21. играчу на светској опен листи, кога је у Будимпешти из трке за медаље избацио четвороструки актуелни светски шампион Швеђанин Хјалмарсон, био је то четврти светски, односно европски шампионат. Супрузи Алиди, трећи. Ћерка Милица у пеленама је била на прошлом, а шестомесечни син Давид био је најмлађи и најомиљенији "учесник" на овом шампионату.

Тим клуба Спидер на окупу


- Милица је редовно ишла са нама по турнирима док је била беба, сада водимо и Давида. Једва чекам дан да све четворо кренемо у спортске проводе - вели Алида, најбоља српска сениорска играчица. Дека Слободан стицао је прва искуства у категорији преко 60 година, а увођење категорије преко 70 година, гарантује да ће Јерковићи на једном од наредних шампионата наступити са четири пет чланова три генерације.

Прочитајте још: Споменик краљу Александру се враћа у Сомбор

Пет узбудљивих дана на Светском шампионату у Мађарској провела је и комплетна породица Банић. Ћерка Леона била је најуспешнија, на корак до медаље у категорији до 14 година. Син Бранислав, у најмлађој категорији, и тата Жељко у конкуренцији играча преко 40 година старости стицали су драгоцена искуства, док је мама Наташа, која такође често заигра, овога пута била логистичка подршка.

- Ми смо спортска породица. Леона и Бане су већ у спорту, одбојци, односно кошарци, али су увек спремни за нове изазове. Као уосталом и супруга фолклорашица и ја рукометаш - прича Жељко Банић.

Борис, Давид и Алида Јерковић у предаху мечева


Пред Сомборцима је нови изазов. Половином септембра на Отвореном првенству Србије категорије 500 бодова, угостиће светску елиту. Учешће је већ најавило десетак актуелних светских шампиона и петнаестак носилаца медаља и водећих са светске листе. Биће то прилика за нову афирмацију у нашој средини овог спорта и узорног спортског колектива, а надасве за продубљивање старих и успостављање нових пријатељстава.

НЕМА МРЕЖЕ, ПОДЛОГА НИЈЕ ВАЖНА

КРОСМИНТОН је настао на елементима три традиционална спорта - бадминтона, тениса и сквоша. Лоптица (спидер) сличног је облика оној у бадминтону, али од чвршћих материјала и нешто тежа. Тежина спидера, изостанак мреже и брзина удараца чине ову игру изузетно занимљивом, и за играча и за публику. Терен су два квадратна поља 5,5 пута 5,5 метара удаљена међусобно 12,8 метара, што одговара уздужној половини тениског терена. Игра се на било којој подлози и у било ком окружењу. Играчи бране своје поље, настојећи да погоде противничко. Меч се игра на два или три добијена сета, до 16 поена, или у тај-бреку до два поена разлике.