Сликари одају почаст коњима

Д. Н.

24. 08. 2019. у 08:43

Сликари одају почаст коњима

Биљана Милосављевић Пићурић Фото Д. Новковић

У Пожаревачкој галерији одржава се пратећи програм Љубичевских коњичких игара

У ГРАДСКОЈ галерији савремене уметности у Пожаревцу отворена је изложба "Један излог, једна слика", коју су сликари Браничевског округа посветили коњима, поводом предстојећих Љубичевских коњичких игара. Изложбену поставку чини 40 експоната, чији су аутори чланови седам удружења ликовних стваралаца из Пожаревца, Костолца и Жагубице. Изложба је употпуњена ручним радовима Кола српских сестара "Босиљка Боса Павловић" из Пожаревца.

- Једна арапска изрека каже да је коњ божји дар човеку. На сликама видимо да су то најпре биле дивље животиње, онда их је човек припитомио за рад, а служиле су и за превоз, али и за спорт, по чему је наш град нарочито познат. На њима се одлазило и у цркву, у свечаној одећи, па отуд и ове везене кошуље које су израдиле чланице Кола Српских сестара - рекла је кустос Биљана Милосављевић Пићурић, историчар уметности.

Прочитајте још - Коњи нам вреде више од богатства

Међу експонатима су и фигуре два љубичевска витеза, који представљају заштитнике изложбе и симболишу Љубичевске коњичке игре. Од 26. августа, изложба ће добити и свој други део, који ће чинити дела изложена у излозима локала у центру града. Слике ће бити постављене у Табачкој чаршији, којом ће 30. августа дефиловати коњаници на отварању Љубичевских игара. Слике коња биће изложене и у Косовској и Улици Чеде Васовића, уколико буде заинтересованих власника локала на тим локацијама. Изложба "Један излог, једна слика" биће отворена до 4. септембра.

НАГРАДЕ 8,1 МИЛИОН

НА конференцији за медије у ергели "Љубичево", председник Скупштине града Пожаревца, Бојан Илић, званично је најавио "Љубичевске коњичке игре" које се у Пожаревцу одржавају од 30. августа до 1. септембра, 56. пут. Наградни фонд за најбоље јахаче износи 8,1 милион динара, што је привукло велики број учесника, међу којима и 20 из земаља у окружењу. Они ће се борити у галопским и касачким тркама, прескакању препона и даљинском јахању.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације