Одржана изложба олдтајмера и других атрактивних возила у Кикинди (ФОТО)

Р. Шегрт

24. 08. 2019. у 07:23

Одржана изложба олдтајмера и других атрактивних возила у Кикинди (ФОТО)
Међу раритетним аутомобилима био је и прелепи "ролс-ројс корниш 2", у отменој нијанси црвене боје, власништво брачног пара Саше и Марије Хроват из Љубљане

ВИШЕ од 20 старих аутомобила - модели, марке и типови који се ретко могу видети на војвођанским друмовима, али и на улицама великих градова, улицкани као нови, чисти као за најважније догађаје, у нијансама боја које више нису популарне, јер ниједна није металик, измамило је одушевљење Кикинђана протекле суботе увече, на првој изложби таквих возила у том граду. На кикиндски централни градски трг, романтично осенчен крошњама одабраних врста украсног дрвећа, аутомобили као са старих разгледница, фотографија и гламурозних венчања, стигли су у оквиру релија чији су пролазак кроз Србију и Румунију организовали Удружење грађана "Покретач" и Савез старовременских возила.

Међу раритетним аутомобилима био је и прелепи "ролс-ројс корниш 2", у отменој нијанси црвене боје, власништво брачног пара Саше и Марије Хроват из Љубљане. Кикинђани нису ни били свесни да је пред њиховим очима аутомобил којим је баш Марија Хроват, пре две године, на ванчање возила принца Филипа Карађорђевића и његову изабраницу Даницу Маринковић.

Прочитајте још - Олдтајмер на струју из гараже

- Баш овим аутом, у октобру 2017. године у Београду, на венчање се возио принц Филип Карађорђевић. Ја сам била за воланом. Нисам имала трему тада, већ дан пре тога, али само мало. Био је то јединствен догађај. Први пут сам била на правом краљевском венчању, са члановима краљевских породица из целе Европе. Лепо ми је било, јер сам схватила да су и они људи, што би се рекло, од крви и меса. Свакако је било непоновљиво - открила је Марија Хроват.

Она и њен супруг у Словенији су врло познати по колекцији старих аутомобила, а цењени су и у Београду. Наша престоница морала је да им скине капу пре неколико година, када је један њихов кабриолет проглашен за најелегантнији путнички аутомобил.

- "Ролс-ројс корниш 2" је из 1986. године, а код нас је три године. Имамо и предратни "ролс-ројс", из 1939. године, и кабриолет "бентли С1" из 1955. Ниједан нисмо наследили, све смо их купили. Одржавање је скупо, за сваки је нешто потребно, али, на срећу, за све њих делови још увек постоје у Енглеској. Супруга и ја свакодневно уживамо у вожњи - открио нам је Саша Хроват.

На првој изложби олдтајмера у Кикинди било је највише оних са словеначким таблицама, из Љубљане, Цеља, Копра и Марибора. И Кикинђани су приказали своја возила. Част града, у којем су се почетком осамдесетих година прошлог века производили делови за "опел", бранио је Роберт Стари.

- "Опел кадет" је из 1983. године. То је породични ауто, који сам пре неколико година купио од стрица. Као момак сам својевремено возио исти такав, са троја врата, с мотором бензинцем 1.2. Била би штета да је стричев аутомобил завршио на неком другом месту.

Прочитајте још - ИЗЛОЖБА ОЛДТАЈМЕРА У БЕРАНАМА: Најатрактивнији "старац" од 63 лета

Откупио сама га, репарирао, довео у фабричко стање, и сада га баш волимо, и син и ја. Деведесет одсто је оригиналан, још је на њему фабрички лак, мотор никада није рађен, квачило је оригинално, једино су предњи блатобрани мењани и фарбани - препричао је Роберт, који је свој први аутомобил имао већ са 17 година.

Још један Кикинђанин Мирко Брканлић ужива у вожњи старим аутомобилима. Има два "поршеа" - 944 и 924, "тојоту селик 2.0 турбо" и два "голфа 2".

- Ово је љубав, страст, хоби... Лепо је имати нов ауто, али ови имају душу. Први олдтајмер, "порше", купио сам пре 18 година. За време инфлације био сам принуђен да га продам, али сам новом власнику рекао да ми се јави ако одлучи да га и он прода. И после 12 година поново сам га купио - описао је Брканлић.

ОДУШЕВЉЕЊЕ НА УЛИЦИ

- Супруг и ја свакодневно возимо наше аутомобиле. Чак и кад идем викендом на кафу с пријатељицом. И увек је одушевљење на улици. Гледају како ћу га паркирати, да ли ћу направити грешку, па кажу: "А, види, плавуша вози." А кад изађем, онда се правдају, кажу: "Па не зна се ко је лепши, ауто или ви" - препричава шармантна Марија Хроват.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације