ДОМАЋИНИ из Семберије који се баве узгојем свиња, упркос знању, уложеном труду, квалитету својих производа и помоћи локалне самоуправе довијају се да би опстали. Градоначелник Бијељине, Мићо Мићић, посетио је домаћинство Јовице Новаковића из Велике Обарске које има традицију узгоја свиња дугу више од педесет година. На овој семберској фарми узгајају се прасићи врхунског квалитета, захваљујући знању и искуству из области свињогојства.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Недимовић: БиХ увози неке производе свињског порекла из Србије

- Без обзира на то што Новаковић води рачуна о научним достигнућима из области свињогојства и сарађује са институтима и професорима из ове области, опет има проблема у пласману својих производа - каже Мићић. - Разлог је најчешће нелојална конкуренција и ниска, променљива откупна цена која често није економски оправдана. Град преко Аграрног фонда сточарима пружа помоћ, како у виду стручних савета, тако и у виду подстицаја, како би могли да опстану од свог рада или у ванредним ситуацијама, каква може бити сада због опасности од афричке куге. Ипак, главна помоћ очекује се од ресорног министарства.

На газдинству Новаковића примарна је производња прасића јер товљене свиње није могуће пласирати на тржиште.

- Товљенике једино могу да продам накупцима, а то није исплативо јер у том случају цела зарада иде њима. На фарми је увек око 40 крмача, и око 15 до 20 назимница годишње, да би се капацитет фарме обнављао. Трудимо се да пратимо научна достигнућа која су у вези са свињарством, али проблем прави нерегулисани увоз и нелојална конкуренција. Уколико би ресорно министарство направило правичнију расподелу подстицаја, сточари би моги да амортизују губитке настале услед "афричке куге" или нестабилне откупне цене - истакао је Новаковић.

ГЛОДАРИ И ПТИЦЕ

НОВАКОВИЋ додаје да је "афричка куга" већ стигла у Србију и да је питање дана када ће се појавити и у БиХ.

- Лек не постоји, једино решење је потпуно забранити улазак у објекте фарме и борити се против глодара и птица који су преносници ове болести - каже овај угледни семберијски сточар.