БУЈАНОВАЦ – Библиотека „14. новембар“ у Бујановцу истински је чувар писане речи и на српском и на албанском језику. Скромним средствима уредили су просторије које су им припале након што се локална телевизија иселила и уредили читаоницу и недaвно отварили још једно сеоско одељење.

Директорка ове установе културе Лидија Трајковић каже за Новости да поседују богат фонд књига са више од 70 000 наслова, у матичној и пет сеоских библиотека на српском и на албанском језику и да се стално тежи ка томе да се фонд обогати новим издањима.

- Сајам књига у Београду је одлична прилика за куповину нових наслова, а колеге књиге на албанском језику купују у Приштини. Трудимо се да ослушкујемо потребе читалаца и на тај начин бирамо издања која се траже, садруге стране то читаоци умеју да цене па се упркос неким другим трендовима повећава број корисника – каже директорка Библиотеке.

Нове просторије растеретиле су постојеће позајмно одељење, па сада углавном млади људи уче или прикупљају потребне материјале из стручне литаратуре управо у читаоници. Скромна финансијска средства не дозвољавају организацију дружења са неким познатим писцима, али са друге стране у овој библиотеци доста раде на едукацији најмлађих читалаца.

ПРОЧИТАЈТE ЈОШ - Нове књиге стижу у библиотеке на КиМ

Готово сваке године библиотека дарује наслове школама и вртићима, тиме кажу улажу у будуће чланове. Прваци сваке године могу бесплатно постати чланови библиотеке, а ученици са одличним успехом добијају књиге на дар. Са друге стране и чланарина је више него симболична износи 200 динара на годишњем нивоу.

БИБЛИОТЕКЕ

ВЕЋИ део књижног фонда налази се у матичној Библиотеци у Дому културе у Бујановцу, али нису занемарени ни читаоци у одељењима у чак пет села. Библиотека има своја одељења у Великом Трновцу, селима Кленике, Муховац, и Биљача и од недавно у селу Несалце.