Чамци с мотком покрај котлића

С. БАБОВИЋ

22. 08. 2019. у 06:38

Чамци с мотком покрај котлића

Фото Организатор

Завршено је 23. издање традиционалне манифестације "Трстеник на Морави". У славу реке се окупило чак 5.000 посетилаца

ИАКО је ток Западне Мораве кроз Трстеник дуг чак 21 километар, овдашњи људи познају сваки омалени меандар реке поред које живе. И, управо зато су другу половину августа посветили посебној манифестацији, намерни да Морави покажу колико је воле. Тако је настао летњи фестивал назван "Трстеник на Морави" чије је овогодишње, 23. издање, окупило више од 5.000 посетилаца.

Осим концерата, представа, изложби и промоција стваралаштва посвећеног најопеванијој реци у Србији, многи су фешту одржану од 13. до 19. августа искористили и за то да пецају, запливају или плове реком. Неки су дошли да кувају рибљу чорбу, а само најодважнији да возе чамац без весла - само уз помоћ дрвене мотке од четири метра, којом покрећу лимена пловила тешка од 80 до 100 килограма.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРЕЋИ МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ У ТРСТЕНИКУ: На "МОРАВЕ ФЕСТ-у" сви наступи бесплатни

- Редовно учествујемо у трци чамаца, јер поштујемо ову манифестацију, а победа је најмање важна - кажу чамџије Урош Милуновић и Никола Томић.

Иначе, древно пловило је кроз време и историју "прерасло" у скелу, а раније је служило за превоз људи и робе. Медвеђа, Почековина, Рибник су само нека од трстеничких места у којима је више десетина чамаца "мораваца" увек спремно да се отисне реком. Никола Томић из Риљцу је, чак, са пријатељима својевремено направио чамце са точкићима, па су тако симулирали трку на стази од око 100 метара, јер им река нија близу...

- Време нас је послужило и није било других препрека да се сви окупе и увеличају манифестацију - каже први човек Трстеника Александар Ћирић, наглашавајући да су такмичење у кувању рибље чорбе и "Печенијада" у Стопањи већ постали заштитни знак овог краја.

А, риболов на Морави је посебна прича. Пецароши су се и ове године надметали у потрази за скобаљем, кленом и мреном, док је на обали кључало чак 40 казана. Директор Туристичке организације града домаћина Владимир Јефтић каже да су прва три места припала екипама "Дени и комарци", "Дионис" и ЈП за уређивање грађевинског земљишта из Трстеника, а било је учесника и из Русије, као и из Велике Британије.

БРАДИЋ ПОСТХУМНО "НАЈМОРАВАЦ"

ПРИЗНАЊЕ под називом "Најморавац", које се већ четири године додељује у оквиру манифестације "Трстеник на Морави", постхумно је припало драмском уметнику, учитељу и великом прегаоцу из области културе Момиру Брадићу. Ову ласкаву титулу, иначе, добија особа која је делом помогла очувању културног и националног идентитета, те била одана завичају и Морави.

ЛАЗАР

ОВОГОДИШЊИ пливачки маратон је организован на стази од 1.800 метара, а тријумфовао је Лазар Крстић (17) - готово, па традиционални победник Богојављенског надметања за часни крст у Белој Води.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације