СВЕЧАНОМ академијом у „Студију М“ у Новом Саду у уторак вече је обележен национални празник мађарске националне мањине, дан Светог Иштвана.

Честитајући празник, председник Покрајинске владе Игор Мировић подсетио је да је Скупштина Војводине донела одлуку да се управо овај дан издвоји као датум од посебног значаја за мађарску националну мањину, а тиме и за АП Војводину у целини.

Мировић је нагласио и да је то потврда изванредних односа наша два народа.

- Следићемо узоре и примере који нас спајају и који потврђују да је пут сарадње и међусобног поверења и уважавања једини и најбољи пут за нашу будућност - казао је председник Покфајинске владе и напоменуо да је сарадња са представницима мађарске мањине у Покрајинској влади, Скупштини АП Војводине али и у локалним самоуправама широм покрајине ушла у четврту годину.

Прочитајте још - Табле на мађарском и где Мађара нема

- Водимо заједно политику конкретних дела за грађане без обзира на веру и нацију - казао је Мировић.- Најважнија наша снага јесу заједнички узори из прошлости на које данас подсећамо, а најважнија порука наше садашњости и будућности јесте порука солидарности, једнакости и велике радиности која ће нашу земљу приближити развијенијим и успешнијим земљама.

ФОТО Покрајинска влада

Председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал честитао је празник припадницима мађарске националне мањине и подсетио да је овај празник део дуга према краљу Светом Иштвану.

-Хвала свима јер смо се вечерас присетили великог државотворца који је поставио темеље мађарске државности –поручио је Хајнал.