КОМУНАЛНИ инспектори и комунална полиција појачали су контролу одлагања смећа на подручју града, а откако је у јулу ступила на снагу измењена и допуњена одлука о одржавању чистоће у граду и повећане казне за непрописно одлагање смећа, деветоро суграђана затечених на лицу места, кажњено је са по 25.000 динара, а истовремено је изречен и велики број упозорења.

Да дивље депоније у граду ничу као печурке после кише, сведочи и податак Градске управе за инспекцијске послове, да су инспектори и комунални полицајци прекршиоце затекли на Лиману, Подбари, Детелинари, Телепу, Салајци, Клиси, ужем језгру града и Петроварадину.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фијакери у Сомбору ће радити по новом Правилнику

- Истовремено су у ЈКП "Чистоћи", издали 298 налога да се уклони отпад који је непрописно одложен, а починиоци нису затечени на лицу места - предочавају у Градској управи за инспекцијске послове, и истичу да ће и у наредном периоду наставити појачану контролу.

С друге стране у ЈКП "Чистоћа" кажу да се дивље депоније стварају великом брзином и свуда по граду, те да их је тешко све евидентирати.

- Свакодневно се суочавамо са проблемом дивљих депонија од оних најмањих од по неколико кубика, па и оних највећих, по више од 100 кубика смећа на једној локацији - каже Владимир Зеленовић, директор "Чистоће". - Инспекција нам свакодневно доставља налоге за уклањање дивљих депонија у свим деловима града, и ми поступамо по тим налозима. То радимо и без њиховог налога у свакодневном, целодневном обиласку терена, о чему сведоче и наше објаве на сајту, као и фејсбук-страници нашег предузећа.

Наводећи примере најчешћих локација дивљих депонија, Зеленовић каже да се оне од по неколико кубика константно појављују у улицама Бошка Вребалова, Олге Петров, Надежде Петровић, Војводе Книћанина и бројне друге. Депоније од стотину и више кубика стварају се на Темеринском путу, Живојина Ћулума, Дунавске дивизије...

- Стална је појава да се на месту где је депонија уклоњена, брзо створи нова - тврди Зеленовић. - Сваког дана уклонимо мале депоније са 30 до 40 локација, а годишње са 12.500 места и морам нагласити да се у том процесу месечно уклони око 900 кубика смећа, односно око 11.000 кубика годишње.


КАЗНЕ

ОДЛУКОМ о одржавању чистоће, предвиђене су и новчане казне. Новчана глоба за правно лице је 150.000 динара и одговорно лице у правном лицу 25.000 динара. Предузетници ако неодговорно бацају отпад платиће казну и износу од 75.000 динара, а грађани 25.000 динара.