Oтишле роде, нема ни деце: Чувено село има све мање становника

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

21. 08. 2019. у 14:15

Oтишле роде, нема ни деце: Чувено село има све мање становника

Фото З. Глигоријевић

У селу Криви Вир, у близини Бољевца, све је мање младих становника. Некада је било 760 домаћинстава, а данас је остало свега 200 мештана

ИЗГЛЕДА да су роде пре две деценије узалуд дошле у наше село, јер су се деца слабо рађала. Роде су их доносиле, али слабо - шали се Мирослав Раденковић Мирче, родом из Кривог Вира, који у село долази само викендом, јер живи у Параћину.

Председник Месне заједнице Криви Вир Славољуб Цанкић Славче, кога у селу ословљавају са Кмет, додаје да су и роде отишле, јер су им гнезда порушена приликом радова на електричној мрежи, и да је остао само пар испред куће Топића, у којој су се родили Јован (4) и Лазар (2), последња деца у селу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови живот за породицу Нишлије који се убио због дуга за струју

Ово село бољевачке општине имало је 760 домаћинстава. Данас у 200 кућа углавном живи по један члан, евентуално двоје људи. Ретке су породице са више чланова. Мештани су се бавили сточарством, једно време било је готово 18.000 кривовирских оваца, познатих жуја, а свако домаћинаство одгајало је 60-70 брава. Правили су чувени кривовирски сир и качкаваљ, продавали јагњад, вуну и млеко. Данас ретко ко да има и по једну краву, а камоли овце. Велики број мештана иселио се у суседне градове.

- У потрази за бољим животом одавде се одлази од шездесетих година прошлог века. Нарочито после 1966. године, када је пруга отишла у заборав. Осмогодишња школа је 1976. године прерасла у четворогодишњу, али се и њено последње звоно, које је у школу позивало само два ђака, огласило 2011. године. Када сам ја ишао у школу, било је више од 300 ђака - сетно каже Цанкић.

Он додаје да је просечна старост мештана 70 година, а да је у последњих 10 година умрло више од 100 становника. Драстично су смањена и стада оваца, тако да у селу има мање од 300 оваца.

МИР-ЈАМ РАДИЛА У ШКОЛИ

МИЛИЦА Јанковић, која је новинарску каријеру започела у "Вечерњим новостима" и која је под псеудонимом Мир-Јам објавила неколико љубавних прича и романа који су доживели успешну екранизацију, у кривовирској школи радила је од 1907. до 1912. године. Кривовирци су и дан-данас поносни на бившу учитељицу, која је и становала у њиховом селу.

НЕДОСТАЈЕ ПУТ

ЦАНКИЋ каже да би село оживело када би се обновила путна инфраструктура, односно када би се њихово село путем спојило с Параћином, градом коме гравитирају Кривовирци. Занимљиво је да су људи из разних делова Србије у последњих пет-шест година купили стотинак кућа, али у њих долазе углавном викендом.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

nije lepo pisati o Krivom Viru...

21.08.2019. 14:39

..a ne pomenuti Crni Timok?On tamo izvire i krece prema Lukovu.Predeo je kao iz bajke!Uopste kada se predje prevoj "Sestobrodica", "puca" pogled prema Lukovu,levo je Krivi Vir,dok nam Rtanja zeli dobrodoslicu.Ja sam prosle godine svratio do Krivog Vira...Ta lepota ne moze da se opise u 500 znakova.Na ulazu,kod prodavnice,pitao sam ko ga je "is