О НОВОСАЂАНИМА који освежење траже на градској плажи Штранд, најуређенијој на Дунаву, свакодневно брине 38 лиценцираних спасилаца, обучених за све врсте спасавања у води, као и за пружање прве помоћи. У зависности од посете, одређује и број спасилаца који тог дана дежурају, и како од почетка сезоне, односно 1. маја, до данас, дневно у смени је најмање 18 људи. Из дрвених осматрачница, од отварања до затварања капија купалишта, будно прате шта се дешава на обали, реци и плажи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Централ перк" у граду на Бегеју

Шеф спасилаца на Штранду, Мирослав Беговић, поносан је на то што се на овој плажи, као мало којој, а посебно речној, где је овај посао много теже радити него на мирним водама, може похвалити да се за 13 сезона колико дуго је ангажован као спасилац на новосадској плажи, ниједан случај дављења није завршио фатално.

- Наравно да има купача који не поштују правила и одлазе да пливају ван ограниченог простора, односно бова - каже Беговић. - У томе предњаче старији купачи, који за себе тврде да су добри пливачи и да добро познају све ћуди Дунава.

Ових дана је, предочава наш саговорник, водостај низак, па се може шетати кроз воду, што поједини купачи и раде. Проблем је што одлазе далеко, ван видокруга спасилаца, а нису ретки случајеви да са собом воде и децу.

- Да би безбедност остала на највишем нивоу, апелујемо на грађане да се придржавају упутстава наше спасилачке службе - каже Беговић. - Оно што је битно јесте да у воду не треба улазити нагло, треба избегавати скакање у воду, док је пливање дозвољено само до бова. За интервенције на води, од опреме на располагању имамо два чамца.

А да је посећеност на Штранду велика, посебно у данима када се бележе високе тепнературе, сведочи и податак ЈКП "Градско зеленило", да радним даном буде између 5000 и 7.000 посетилаца. У дане викенда та цифра је дупла, јер спас од врућине на новосадској плажи нађе од 10.000 до 15.000 купача.

- Првих 40 дана, од отварања капија 1. маја било је кишно и посећеност је, разумљиво, била слаба - кажу у "Зеленилу". - А онда када су уследила два тропска периода, посећеност је значајно повећана и до сада је продато 300.000 дневних улазница. Томе треба додати и још 5.000 сезонских карата. Већ годинама улаз кошта 50 динара, а за децу до седам година је улаз бесплатан.

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА

СВАКОГ понедељка, већ шесту сезону, на Штранду се организује акција "Хуманитарни понедељак" и посетиоци уместо улазница, у кутије постављене на улазу, остављају колико могу да издвоје, за помоћ у лечењу деце.