ЗА становнике Оромске улице у суботичком насељу Мали Радановац асфалт је недосањани сан који сањају скоро пола века. Уместо њега ових дана добили су туцаник, који је немарно насут и то тако да затвори сливнике.

Када нигде у граду нема блата, мештани Оромске на ципеле стављају најлонске кесе како би изашли на улицу. У јесењем и зимском периоду на то и не помишљају јер се не може без гумених чизама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Школе у Банату: Има места за пекаре, месаре, куваре...

- Улица постоји од 1966. године, а ја у њој живим 35 година. Прве петиције су писане већ осамдесетих година и од тада нам говоре да се стрпимо, да чекамо - прича Стево Марић.

- Пре десетак дана предали смо петицију, коју је потписало 36 грађана, сви пунолетни станари, али нема одговора. У месној заједници су нам рекли да ће бити састанак на коме ће бити речи и о нашој улици. Све улице у Малом Радановцу су асфалтиране сем ове, која са једне стране води ка Теслиној пијаци, а са друге ка спортским теренима и дечјем вртићу.

Уместо трајног решења старог проблема, прошлог петка у улицу су ушли камиони и насули туцаник.

- Рекли су нам да неће бити асфалтирано, него само насуто, јер машина за асфалтирање не може да уђе у тако уску улицу. Ово што имамо сада није решење, не мора човек да буде грађевински инжењер да види како је насуто и да ће сва лева страна бити потопљена после мало јаче кише - додаје Марић, показујући џомбе на путу. - Затрпали су два шахта, који су како-тако одводили воду. Улица има нагиб, те треба да се направе банкина и пешачки тротоар, како би вода одлазила у шахт.

Грађани инсистирају да добију алфалтирану улицу

Грађани цео радни век плаћају месни самодопринос, те су с правом бесни што у 21. веку не могу да добију основне услове за живот.

- У месној заједници нас увек љубазно приме, али ништа не ураде. Онај ко је био задужен нека дође и погледа шта је направљено. Ово није посао - револтирано ће мештанка Клара.

ПРИОРИТЕТ

У МЗ Мали Радановац пак кажу да је Оромска улица на листи приоритета и да ће проблем бити решен чим за то буде новца у градској каси.

- Знамо за ситуацију у Оромској улици и о томе смо разговарали на седници Савета. Проблем ће се решавати чим се за то стекну услови - обећава Иштван Добо, председик Савета МЗ.