У ТОКУ су радови на адаптацији и санацији надалеко чувене зграде Галерије "Милан Коњовић" у Сомбору, започети крајем маја. Реч је о рестаурацији фасаде, замени прозора и сређивању унутрашњег дела овог својеврсног храма културе.

Према речима Милене Рацков Ковачић, директорке установе, за овај посао је из градске касе Сомбора издвојено 15 милиона динара, а позамашан посао је поверен новосадској фирми "Боб".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лекар из Кикинде који је живу пацијенткињу прогласио мртвом дао отказ

Вредни радници уређују дотрајалу фасаду, која је пружала ружну слику посетиоцима и пролазницима у центру града. Наиме, целокупни радови подразумевају обијање малтера са фасадних зидова са спољне стране, а након тога ће се урадити хидро и термо изолација. Осим тога, биће урађена противграфитна заштита у висини прозора. Пројекат адаптације урадио је Покрајински завод за заштиту споменика културе.

- Старе и дотрајале прозоре замениће 24 нова двокрилна прозора израђена од првокласне суве храстовине, а по шеми столарије из пројекта са одговарајућим детаљима. Прво крило биће застакљено једноструким стаклом по узору на постојеће стање, а друго финално обрађено с термостатиком. Улазна капија ће бити демонтирана и стару боју ће заменити прворазредна боја - каже Милена Рацков Ковачић.

СЕРТИФИКАТ - ГАЛЕРИЈА "Милан Коњовић" је проглашена за фирму од поверења, а сертификат је недавно уручен у Београду. Ово признање се додељује установама које имају добру репутацију међу клијентима и сарадницима, а велики број посетилаца има само речи хвале за рад ове установе - каже Милена Рацков Ковачић.

Она додаје да ће сви дотрајали челични и дрвени елементи бити замењени новим, али према постојећем изгледу.

На прозорима приземља налазиће се металне решетке и биће замењени подрумски прозори.

Због повећања енергетске ефикасности објекта биће постављена минерална вуна на тавану зграде, а биће прегледана кровна конструкција, на којој ће дотрајали и оштећни елементи такође бити замењени.

Паралелно са заменом декоративне расвете са спољне стране, биће урађена и замена унутрашње расвете у изложбеном простору ЛЕД расветом. Надлежни воде бригу о сваком детаљу, па ће тако око зграде где је постојао тротоар бити постављене камене коцкице. Радови би требало да буду окончани почетком септембра, када ће Галерија "Милана Коњовића" одисати новим сјајем. Иначе, темељи зграде стари су 270 година, а зграда је последњи пут реновирана пре 66 година.