АКТУЕЛНИ радови у кориту Црнице су донекле променили место одржавања треће "Винске променаде" у Параћину, али је све остало било исто - произвођачи вина из регије "Три Мораве" су приказали своје адуте, а посетиоци су дегустирали и уживали, па је све протекло по замисли организатора из винског витешког реда "Стева Писар 1805" и овдашње туристичке организације.

Тридесетак винарија из Параћина, Јагодине, Ражња, Опарића и Левча је на овом малом салону приказало најбоље из региона, а велики мајстор параћинског винског реда Зоран Живковић каже да је то била својеврсна увертира у обележавање дана поменутих витезова...
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Немац воли пиво и паприкаш

- У гостима су нам били председници савеза винских редова Мађарске и Словачке, који су многобројнији од нас, али смо и ми у Параћину достигли завидан ниво, па су основане две нове винарије: "Дремина" у Дреновцу и "Ралевић" из Параћина, који се са међународног оцењивања у Софији вратио са две сребрне медаље - каже Живковић.

Међу излагачима је била и винарија "Вујић" из околине Александровца, чији је прокупац пролетос постао лауреат Међународног салона такође у Параћину.

- Поред два хектара винограда и младих засада тамјанике, планирамо и нове чокоте - најављује Радица Вујић. - Годишње произведемо између 10.000 и 15.000 литара и извозимо углавном у САД и Јужни Африку.

Пажњу су привукла и вина из манастира Копорин, те винарија "Липовац" из Ражња, "Калем" из Велике Дренове, подрума "Милетић" из Опарића и Бојана Радивојевића из Параћина. Бивши јагодински "Навипови виногради", сада винарија "Пиано", представили су два нова кабернеа, те ароматизована слатка вина - ананас, чоколада и поморанџа. Представник "Пиана" Зоран Илић каже да су најчешће муштерије даме и наглашава да под грожђем имају 65 хектара.