Лекар из Кикинде који је живу пацијенткињу прогласио мртвом дао отказ

Р. Шегрт

19. 08. 2019. у 18:11

Лекар из Кикинде који је живу пацијенткињу прогласио мртвом дао отказ

Илустрација Фото Р. Шегрт

Он је начинио грешку приликом прегледа пацијенткиње у њеној кући, где је Хитна служба дошла по позиву породице, јер је она била у тешком здравственом стању

Лекар Хитне службе кикиндског Дома здравља Небојша Б. (30) дао је отказ у овој установи и пре истека суспензије која му је изречена јер је 1. августа пацијенткињу И.К. (89) приликом прегледа у њеној кући прогласио мртвом, иако је жена била жива.

Бака је после погрешне дијагнозе живела још четири дана, а преминула је у Општој болници у Кикинди. Лекар је надређенима признао грешку, а унутрашња контрола, која је испитивала овај случај, утврдила је да је погрешио јер приликом прегледа пацијенткиње није користио ни стетоскоп ни ЕКГ апарат, те није правилно поступио приликом утврђивања времена и узрока смрти.

- Лекар је био суспендован на 15 дана, али је сам поднео захтев за раскид уговора о раду и пре истека тог рока. То значи да он више није запослен у овој установи. Претходно је признао своју грешку и схватио да је најбоље да сам оконча овај за све нас тежак случај. Тешко да бисмо могли да пређемо преко овог пропуста, јер се, нажалост, поновио – објаснила је др Биљана Марковић, директорка Дома здравља.

Прочитајте још - ГРЕШКА ЛЕКАРА ХИТНЕ СЛУЖБЕ: Баку прогласио мртвом, а она оживела пред погребницима

Како смо већ извештавали, лекар је начинио грешку приликом прегледа пацијенткиње у њеној кући, где је Хитна служба дошла по позиву породице, јер је она била у тешком здравственом стању. Када ју је, како тако, прегледао, лекар Небојша Б. је жену прогласио мртвом. Међутим, када су мало касније у кућу дошли погребници, а родбина их замолила да јој скину накит, бака је дала јасне сигнале да је жива. Поново је позвана Хитна служба и болесну старицу је пребацила у кикиндску Општу болницу, где је жена, на одељењу Неурологије, преминула четири дана касније.

Овај случај шокирао је Кикинђане јер је идентичну грешку пре годину дана начинио још један лекар Хитне службе. У мају прошле године лекар З.К. је баку, која је живела у Геронтолошком центру, прогласио мртвом, али је сутрадан утврђено да је жива, па је пребачена у болницу. Иако тешко болесна она је у Геронтолошом центру живела још десет месеци, а лекар је из Хитне службе пребачен у амбуланту опште праксе.

Лекар Небојша Б. је две године радио у кикиндском Дому здравља. Најпре годину дана у амбуланти у Банатском Великом Селу, а онда исто толико у Хитној служби, као лекар опште праксе. Ово му је било прво запослење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

donkizele

19.08.2019. 19:28

Po mome mišljenju treba ceniti da je preuzeo odgovornost za svoj prestup, s time da je priznao i dao otkaz. Rekao bih da najveća većina u Srbiji nažalost nije toliko poštena i da u većini slučajeva "neko drugi kriv".

Pravednik

19.08.2019. 19:52

I sta sad to znaci? Da li doticni gospodin gubi lekarsku licencu, ili moze da se zaposli u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi? Zar ne mislite da može da se desi da jedini razlog što je dao otkaz može da bude taj da ne izgubi licencu?? Treba li reci kako je pukom igrom slučaja žena izbegla da bude živa sahranjena.. Prestrasno.

СРБОЉУБ

20.08.2019. 00:40

@Pravednik - А зашто би била жива сахрањена? Па не сахрањује се у року од пола сата, већ до сахране прође бар пар дана! А за то кратко време би било јасно да је жива (као што се веома брзо испоставило)! Старија особа, која је очигледно била у толико лошем стању, да је у року од 4 дана умрла, не долазећи свести! Па хајде сад да стрељамо тог младог лекара, јер нам је све оистало у држави супер и само нам је он крив!!!

Buda

19.08.2019. 22:22

Dečko je napravio propust i to je tačno ali imao je dovoljno savesti da prizna svoju grešku.Mlad je lekar koji tek treba da postane dobar lekar i ne treba ga sputavati i odmah sve najgore.A vi koji olako osuđujete zaboravljate lekare koji primaju mito i traze nocav za operacije,porođaje.Najlakše je udariti po hitnoj pomoci gde su zaposleni najmanje zaštićeni i uvek je hitna pomoć kriva.