РИБОЛОВЦИ у Сивцу жале се на неуређене обале Великог бачког канала после измуљавања. Они истичу да се преко стрме депоније муља, обрасле коровом, која је остала на обали, тешко пробијају до пецарошких места. Њихове примедбе противрече извештајима ЈВП "Воде Војводине", у којима се наводи да су после детаљног чишћења ВБК у претходних неколико година формиране инспекционе стазе ближе води, што је, како се наглашава, пецарошима, излетницима и шетачима омогућило лакши прилаз Каналу.


На сивачкој деоници ВБК, која се пружа дужином од неколико километара, од Гвозденог (железничког) моста до Малог Стапара, где се од Великог одваја Мали бачки канал, најкритичније је, напомињу риболовци, на потезу између Великог и Малог моста.


- Пут између два моста пресечен је шанцем који се улива у Канал. Ту је од набацаног муља направљено брдо, преко којег је немогуће прећи аутомобилом и доћи до места за пецање. Принуђени смо да ауто паркирамо 30 метара даље, ван домашаја погледа, стрепећи да ли ће га закачити трактор с прскалицом или парачем или ће неко скинути точкове или разбити стакла у намери да га обије - огорчен је пецарош Франц Ковач.


Он упозорава на велике количине амброзије у високом корову, од којег се са депоније муља не види Канал.


Излетници негодују што су уништени шумарци са обе стране Канала и што на Малом Стапару више нема ниједног мобилијара, који су чинили дрвени сто и две клупе, као и сунцобран од трске.


Прочитајте још: ВЕЛИКИ БАЧКИ КАНАЛ: Бришу црну тачку


- Сеча дрвећа поред Канала није, као раније, била селективна и није обухватила само стара и трула стабла, него су уништене све тополе како би се направило места за одлагање муља. Дрвеће је бацало сенку и правило хлад, којег више нема, па људи на пецање носе сопствене сунцобране - каже председник УСР "Шаран" у Сивцу Дејан Влашкалић.Пре четири-пет година, напомиње Влашкалић, приликом измуљавања Канала уклоњено је неколико мобилијара који су били постављени уз воду на Малом Стапару, иначе популарном излетишту.

- Ниједан од тих мобилијара није обновљен, иако би, кад се нешто ради, после тога требало да буде барем као пре, ако не и боље - подвлачи Влашкалић.


РАЗУМЕВАЊЕ НАДЛЕЖНИХ

- ЈВП "Воде Војводине" разуме примедбе риболоваца из Сивца, али наглашавамо да је приступ Каналу омогућен преко уређене инспекционе стазе, која је реконструисана у оквиру ревитализације овог дела ВБК током 2017. године. Осим инспекционе стазе, делимично је истарупирана и косина депоније у складу с техничким могућностима. Стручне службе су предвиделе садњу дрвећа на Каналу у Сивцу за предстојећу сезону пошумљавања јесен-пролеће - одговорено је "Новостима" из "Вода Војводине".