НЕМАЦ Клас Брешлингхаус (29), електроинжeњер из Франкфурта, има необичан хоби, воли да путује светом, и то пешке. Због тога је узео неплаћено одсуство од годину дана у тамошњим железницама, како би препешачио пут од Франкфурта до Истанбула. На тој рути, Kлас је прошао кроз немачки Регензбург, Пасау, Линц, Беч, пешачио је кроз суседну Словачку, посетио Братиславу, Будимпешту... Пут га је даље водио према Баји, где се спустио до границе са Србијом, код Бачког Брега, и затим ушао у Србију. У Апатин је стигао пре три дана, и одлучио да се кратко задржи у "граду пива".

- Лепо се осећам у Србији, Апатинци су веома љубазни, понудили су ме апатинским пивом, домаћом ракијом, а пробао сам и рибљи паприкаш. Веома сам импресиониран гостопримством - каже Клас.

Иначе, на пут је кренуо са колицима на два точка у којима се налазе шатор, телефон, прибор за хигијену и мало гардеробе. Свакодневно прелази од 30 до 40 километара, а једночасовну паузу прави тачно у подне, након чега пешачење наставља до сумрака, када поставља шатор у којем проводи ноћ.

- На пут сам кренуо почетком јуна. Испратила ме је породица, мајка, отац, млађи брат и сестра - вели Kлас, и додаје да, иако забринути, његови најближи га подржавају у овом несвакидашњем подухвату.

Подржавају га и његове колеге на послу, у немачкој железници (Deutsche Bahn) како би реализовао своју замисао.

Прочитајте још: Немац пешице кренуо на Олимпијске игре

За путовање користи бициклистичке стазе уз Дунав, а до Апатина је, за два и по месеца, превалио више од 1.450 километара. На путу се, како каже, сусретао са разним људима. Само су му у Немачкој и у Србији возачи нудили помоћ јер су мислили да је имао незгоду са бициклом и да због тога пешачи.

 Клас са колицима и неопходним прибором - Фото Ј. Б.


Иако на путу испробава локалне специјалитете и пића, Kлас највише конзумира воће и поврће. Нада се да ће успешно стићи до свог циља - Истанбула.

ДНЕВНЕ БЕЛЕШКЕ

КЛАС на путу води белешке, својеврсни дневник, који након пустоловине намерава и да објави. Kад год има прилику и приступ интернету контактира с породицом и пријатељима, којима редовно шаље фотографије и поруке. После Апатина, планира да посети Нови Сад и Београда, након чега ће одлучити да ли ће пут Истанбула кренути кроз Македонију или ће пустоловину наставити преко Румуније и Бугарске.