ИАКО има 85 година, Драгиша Јоцић из Јагодине најбољи је мајстор за поправку бицикала. Неретко се дешава да муштерије обиђу неколико мајстора и на крају им мајстор Драгиша отклони квар. Како би могао да демонтира, поправи и поново монтира бицикл из прошлог века или најсавременији бицикл, он је конструисао посебан алат.

- Направио сам, на пример, виљушку за центрирање жица, и то радим боље од других. Нико не зна да поправи главе које су рађене у Немачкој, такозване бургијаре, које се више не производе. Од трења се толико углачају да бицикл почне да шлајфује. Мало сам се помучио, али сам нашао цаку и за то. Ту тајну никоме не откривам.

Као што има војне тајне, ово је моја, привредна тајна - шеретски ће мајстор Драгиша.

НИКАД се, додаје, није рекламирао, али сви знају за њега. Најбоља му је реклама "од уста до уста". Кад неки мајстор неће да испрља руке или када треба да уради нешто тешко, муштерије шаље код њега. И он све решава. Услуге скромно наплаћује, јер му је посао задовољство. Заради понеку векницу, за огрев, да региструје "фићу"...

Прочитајте још: Бициклиста "доктор" за двоточкаше

- Кад сам отишао у пензију, размишљао сам о томе шта бих могао да радим, јер нисам научио да седим беспослен. Пошто сам као вк машинбравар успешно одржавао цео машински погон у ливници "Минел", кабловске машине у "Елмосу" и машине у "Јагодинској пивари", бицикл је за мене био прост механизам. Машина као и све друге - вели мајстор Драгиша.


Чим је одлучио шта ће ради, наш саговорник је направио сталак, поставио бицикл на њега и почео да проучава механизам, који није једноставан. Захваљујући огромном искуству, све тајне овог заната открио је сам.


ПЕВАЧ АМАТЕР

Мајстор Драгиша каже да од њега муштерије оду расположене не само због тога што је позитиван, већ зато што и запева кад га "срце натера".

- Имао сам 54 године када сам на регионалном такмичењу радио станица у Београду представљао Радио Светозарево као најбољи певач аматер. Имам два трајна снимка за емисију "Аутобус у пола шест". Знао сам да сам стар за естраду, јер сам чуо кад је водитељка рекла да се, поред доброг гласа, бирају млади и лепи. Кад се све сабере, нисам имао шта ту да тражим - нашалио се наш саговорник на свој рачун, а онда запевао "Ја прошетах крај Мораве".