Чува три црна одела у којима је служио Тита

Бошко ГРГИЋ

18. 08. 2019. у 16:30

Чува три црна одела у којима је служио Тита

Душан Рајковић / Фото Б. Гргић

Душко Рајковић (80) из Градишке, угоститељ који је у Травнику и на Влашићу био на услузи многобројним политичарима

СА господским манирима, дубоким наклоном и хватањем руком за шешир приликом поздрављања, сталним осмехом на лицу и уз редовне посете кафанама, осамдесетогодишњи Душан Рајковић плени пажњу многима у Градишци. Мркоњићанин по рођењу, Травничанин по професионалним ангажманима, и Градишчанин као пензионер, чика Душко радо говори о свакој животној фази. Ипак, она у Травнику и на прелепом Влашићу је најзанимљивија. Душко је ту радио као угоститељ, био је и предавач конобарима у Травнику, а највећи део радног века провео је као контролор у хотелу "Оријент" и другим објектима. Служио је и дружио се са многим гостима највишег ранга.

- Хамдију Поздерца памтим као великог господина, доброг и учтивог човека који је био радо виђен гост у хотелима у којима сам радио. Једном ми је донео суво месо од босанског медведа, уз опаску да је то делиција и да му га је дао брат Хакија. Радо се сећам сати и дана проведених са Хамдијом - присећа се Душко Рајковић.

ЗАНИМЉИВО је да овај бивши угоститељ префињених манира у својој колекцији има три нова црна одела, и по три пара белих рукавица и чарапа, које је добио када је служио Јосипа Броза. Обукао их је само по једанпут.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Тајна забрањеног града Хитлера и Тита

- Три пута сам надгледао послугу која је служила Тита. Тито је често ишао у Бугојно и навраћао је у Травник. Волео је домаће супе, иако смо га чашћавали разним босанским специјалитетима, међу којима су били буреци и разне пите. Људи на рецепцији су се отимали за остатке његових цигарета које је остављао неиспушене, а касније су им представљале непроцењиво драге успомене.


Душко Рајковић је био у специјално одабраном тиму послуге када су долазили Џемал Биједић, па касније Цвијетин Мијатовић, Рато Дугоњић и други босанскохерцеговачки политичари. Каже да су угоститељи некада били господа, дружили су се често са високорангираним људима и неретко су због тога имали разне привилегије.

СРЕДЊУ угоститељску школу завршио је у Сарајеву, а вишу у Загребу. Каже да је угоститељском послу научио много младих људи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Тито имао пет жена, а умро сасвим сам

- Данас живим мирним пензионерским животом са супругом. Имамо два сина, један је у Пули, други је професор у Градишци. У Травник одем ретко, а волео бих још једанпут да видим моје некадашње колеге, госте и пријатеље. Срео сам много добрих људи са стилом, од којих сам доста тога научио - признаје, уз домаћу кафу, чика Душан Душко Рајковић, последњи конобар боем на овим просторима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације