ОД ХОБИЈА ДО БИЗНИСА: Жене из Свилајнца основале занатску задругу

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

субота, 17. 08. 2019. у 14:30

ОД ХОБИЈА ДО БИЗНИСА: Жене из Свилајнца основале занатску задругу

МАЈСТОР Јасмина Панић Фото приватна архива

Жене из Свилајнца основале једину занатску задругу у Поморављу. У уносну производњу уметнина веома брзо укључиле и - мужеве

КАДА је шест Свилајнчанки, које су се дотад ручним радом бавиле искључиво за сопствене потребе и задовољство, пре две и по године основало занатску задругу, прву и једину те врсте у Поморавском округу, нису ни слутиле да ће им хоби доносити одличну зараду, а још мање су очекивале да ће се у посао укључити и њихови супружници.

Један уметник, кажу, тешко може да освоји тржиште и успе, али удруженима је "само небо граница". Притом, њихове рукотворине се из масе производа издвајају јединственошћу јер у њиховом изложбено-продајном простору, без обзира на шаренило асортимана, нема две исте ствари. И, купци радо пазаре јер препознају ручни рад...

Све чланице задруге су прошириле лепезу производа за које су се специјализовале, па је књиговођа Јасмина Панић израду декупажа и производњу домаћих сапуна надградила савладавањем технике исцртавања мистичних кругова (мандал) којима украшава флаше, теглице, магнете и кутије.

- Специјалну акрилну боју са лаком наносим посебном металном алатком, која на врху има куглице различите дебљине, чијим комбиновањем правим различите тачкице. Техника ми даје могућност да се максимално искажем у комбинацији боја и фигура - каже Јасмина, поносна и на "чипкана" ћурећа јаја, чији се садржај и унутрашња опна уклоне, па се бруси граверицом и исцртавају се фигуре, а потом се сваки отвор уоквири белом контур-пастом, па шара личи на вез...

Учитељица Снежана Јовановић је "штапићима" од новинског папира плела корпице и држаче за флаше, а сада прави и накит од течног стакла. Латице свежег цвећа ставља у калупе, па оне заувек задржавају боју и облик - постајући оригинални украс многих употребних предмета.


ПРОЧИТАЈТЕ И: НА САЛАШУ ПРАИСТОРИЈА: Старчевска култура се крије испод претече данашњег ВрбасаНови члан Задруге је агроном Валентина Тозић, која уљаним бојама осликава етно-мотиве на тиквама и керамици, а ради и фито-колаж од сувог цвећа и лишћа, које на крају прелива епоксидном смолом.

БИСЕР "Чипкано" јаје


- Лишће берем у пољу и сушим безмало годину дана, на посебан начин да се не би поломило. На слици је све природно, а до изражаја нарочито долазе боје које уклапам сходно текстури лишћа - каже Валентина.

УНИКАТИ Богата понуда Задруге


ЗАРАДА

СВИЛАЈНЧАНКЕ су презадовољне, јер зарађују знатно више од просечне плате. Најбоље прођу када праве сувенире за неку манифестацију, попут "Четерешког прела" за које су израдиле чак 300 артикала. Притом, известан проценат зараде остаје Задрузи, а остатак деле чланице.

Ових дана одличну прођу имају врећице и јастуци пуњени лавандом коју су саме посадиле, однеговале и узбрале.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације