ДЕМОНТАЖА и уклањање 24 радиоактивна громобрана са зграда у Новом Саду требало би да почне у најскорије време с обзиром на чињеницу да је путем јавне набавке Градска управа за заштиту животне средине тај посао доделила трима фирмама из Београда, који су се једине одазвале на конкурс. Извођачи радова су доставили понуду од 10,8 милиона динара и на њима је да у року од три месеца, када све буде коначно пецизирано, уклоне 24 радиоактивна громобрана на безбедан и сигуран начин и да их транспортују у складиште Јавног предузећа "Нуклеарни објекти Србије".

Прочитајте још: Нема панике због зрачења громобрана

Како истичу у Градској управи за заштиту животне средине, на свим објектима, са којих ће бити уклоњени опасни громобрани, поставиће се нови, обични.

- Према "Студији распореда радиоактивних громобрана у граду Новом Саду", коју је радио Департман за физику Природно-математичког факултета, евидентирано је 36 радиоактивних громобрана, као извора јонизујућег зрачења, који угрожавају животну средину и здравље људи - кажу у Градској управи за заштиту животне средине.

Преосталих 12 громобрана на објектима који су у приватном власништву требало би да у складу са законом демонтирају и уклоне управо власници тих објеката, што им је и Градска управа за заштиту животне средине и наложила.

Прочитајте још: Тинтор: Нема опасности од додатног зрачења са 5Г

Опасни громобрани које је неоходно демонтирати су Складиште "Таково", у Улици Гаврила Принципа, "Аутокаросерија" и "Расвета", у Радничкој, ДП "Нива", у Ђорђа Рајковића, "Војводина Про.Инг" и "Арена блок", у Булевару Михајла Пупина, "Импекс" и "Нива" у Шумадијској, Школа "Прва војвођанска бригада", Бате Бркића, ДП "Гарант", у Раде Кондића у Футогу, објекат поред нових студентских домова у Булевару деспота Стефана у Улици Симе Матавуља, "Kар брокер" на Кисачком путу, МЗ "Омладински покрет" у Стевана Митрова Љубише, стамбена зграда у Драгослава Стојановића Сипа, зграда државних органа у Краља Петра, ДП "Електромонт" у Филипа Вишњића, Хотел "Сајам" у Хајдук Вељковој, "Ужар" у Хероја Пинкија, Стамбене заједнице у Сељачких буна, Душана Даниловића, Темеринској и Улици краља Петра.


ЗДРАВЉЕ ГРАЂАНА У ПРВОМ ПЛАНУ

- ГРАД Нови Сад уклања радиоактивне громобране као одговорна локална самоуправа која старање о заштити животне средине, безбедност и здравље становништва ставља у приоритете свог рада - истичу у Градској управи за заштиту животне средине.