ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА У ИВАЊИЦИ: У Моравицу се излиле две тоне мазута, поднете кривичне пријаве против одговорних

В. ИЛИЋ / Ј. СУБИН

среда, 14. 08. 2019. у 21:52

ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА У ИВАЊИЦИ: У Моравицу се излиле две тоне мазута, поднете кривичне пријаве против одговорних

АКЦИДЕНТ Заустављени отрови

Незапамћена еколошка катастрофа у Ивањици, опасна материје из завода за рехабилитацију загадиле водотокове и земљиште

ВЕЛИКА еколошка катастрофа задесила је Ивањицу, у којој је проглашена ванредна ситуација због великог загађења реке Моравице. У ову реку излиле су се око две тоне нафтних деривата, и то из складишта за лож-уље Завода за рехабилитацију "Анемија" у овој општини, из којих је, под још неразјашњеним околностима мазут доспео до атмосферске канализације, а потом и до реке.

Министар Горан Триван потврдио је "Новостима" да ће Министарство заштите животне средине, на чијем је челу, поднети кривичне пријаве против одговорних за изливање мазута у реку Моравицу. Похвалио је локалну самоуправу због брзе реакције, али и додао да "неће дозволити да овакви еколошки удеси прођу без последица".

Због озбиљности ситуације која је примећена у уторак, локална самоуправа обратила се за помоћ Сектору за ванредне ситуације, као и ЈВП "Србијаводе", јер је постојала опасност да се свих 75 тона, колико је било складиштено мазута у Заводу, излије у Моравицу. Захваљујући брзом интервенцијом експертских тимова, лож-уље је источено у цистерне којима је транспортовано у топлане у околним градовима.

- Та цистерна је вероватно негде пукла и мазут је дошао до атмосферске канализације. Како се то десило, још не знамо - рекао је "Новостима" Момчило Митровић, заменик председника Општине. Био нам је циљ да зауставимо даље загађење.

Експертски тим "Србијавода" одмах је реаговао, па је већ у ноћи између уторка и среде поставио плутајућу брану на испусту канализације у Моравицу, у коју је хаваријски испуштена већа количина нафтних деривата.


ПРОЧИТАЈТЕ И:ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА: Прети еколошка катастрофа, излила се цистерна са 75 тона мазута у Моравицу код Ивањице- Постављањем брана, зауставили смо даље изливање деривата у Моравицу - рекла нам је мр Јована Рашета, из ЈВП "Србијаводе". - У овом тренутку више нема изливања, али се узорковања врше на више места на Моравици, а резултати Завода за јавно здравље би требало да буду познати за два до три дана.

ЗАГАЂИВАЧ Специјална болница у Ивањици


Према речима начелника Штаба за ванредне ситуације Општине Ивањица Будислава Вукашиновића, метална цистерна при болници уграђена је пре 42 године и како се претпоставља дошло је до корозије која је изазвала бушење танка, а могуће је да је мазут исцурио из цеви које воде до котлова.


ВОДА ИСПРАВНА

- ИВАЊИЦА није угрожена што се тиче пијаће воде, јер је водовод узводно од места изливања, али би градски заводи морали да прате ситуацију низводно од Ивањице - оценио је Триван. Милорад Драмићанин, начелник хигијенско-епидемиолошке службе у Ивањици казао је да је штета по рибљи фонд велика и aпеловао да се речна вода не користи за заливање, а вода из бунара, низводно од Дома здравља, за пиће.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vlada

15.08.2019. 14:06

Pa o cemu mislite??! Svima bi vam dao lopate i sundjere pa da skupljate to djubre po potoku.