Сушара, за потребе повратничких породица са територије општине Исток на Косову, отворена је данас у селу Осојане.

Пројекат изградње тунелске сушаре, капацитета 800 килограма за 24 часа, финансирала је Влада Републике Србије у износу од 5,5 милиона динара.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Зоран Бојовић изјавио је да је ово један од пројеката који је реализован на основу иницијативе председника Србије Александра Вучића, подсетивши да су средства за пројекат одобрена крајем октобра прошле године.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - 18. GODIŠNjICA ORGANIZOVANOG POVRATKA U METOHIJU: Vratili se da opstanu i ostanu

Изградњом тунелске сушаре у Осојану, створени су услови повратничким породицама у општини Исток за производњу нових производа од воћа, поврћа, лековитог биља и шумских плодова и могућност њиховог бољег пласирања на тржиште, преноси Косово онлајн.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДИРЕКТОР КБЦ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ УПОЗОРАВА: Ударили и на пацијенте

"Сушара ће омогућити овдашњем становништву запослење, могућности оваквог објекта су многоструке и Канцеларија за КиМ наставља са финансирањем оваквих пројеката. Прошле године смо инвестирали око 200 милиона динара у саднице а ове године завршавају се пројекти који у суштини омогућавају опстанак људима на КиМ", рекао је Бојовић.

Он је подсетио да је пре сукоба у овом делу Косова живело око 8.500 Срба, а да их данас живи око 800 и да не постоји ни једна приватна фабрика.


Позвао је Србе на Косову да формирају земљорадничке задруге јер су, како је објаснио, тада могућности велике, веће су и могућности Републике Србије да помогне онима који се удруже.


Председник привременог општинског органа у Истоку Малиша Ђурић изјавио је новинарима да ће сушара која је изграђена у Осојану бити на услузи свим Србима из 18 насељених места из ове општине.

Ђурић је казао да је пласман робе повратника велики проблем и да ће један овакав објекат омогућити да се и тај проблем донекле превазиђе.