Надлежне службе успеле су да после целоноћне борбе зауставе ширење нафтне мрље у Моравици код Ивањице. Ипак мазут се проширио далеко и прети да уништи биљни и животињски свет у овој реци.

Овкава ситуација у Моравици угрожава и сливове река низводно од Ивањице, све до Чачка.

Општинским службама у помоћ су пристигли и припадници Сектора за ванредне ситуације Србија вода, који су постављали мреже за спречавање ширења мазута.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Izlio se mazut u Moravicu, proglašena vanredna situacija u Ivanjici

- По пријави грађана, МУП-а и рибочувара изашли смо на терен и установили да се у Моравицу излила масна мрља од нафте. Лоцирали смо место одакле долази, а увидом у атмосферску канализацију констатовали да се излио мазут из цеви за грејање Завода за рехабилитацију – рекао је општински комунални инспектор Бранко Раичевић.

Надлежне службе обилазе терен и прате кретање масне мрље. Према првим информацијама, мрља се не креће низводно према Ариљу, али из хигијенско-епидемијошке службе, ипак, апелују на грађане да не користе воду за пиће, бунаре и поливање воћа и поврћа.


Проблем је донекле решен пошто је остатак мазута из цистерне са 75 тона мазута у Заводу за рехабилитацију, преточен у три аутоцистерне које су стигле из Уба и транспортован у здравствене центре у Ужицу и Чачку, као и у чачанску топлану.

Према речима Момчила Митровића, заменика председника општине Ивањица, ово је вероватно највећа катастрофа која је задесила Ивањицу.