Сомбор: Ђубриво и гориво од - смећа

Ј. БЕКИЋ

уторак, 13. 08. 2019. у 07:14

Сомбор: Ђубриво и гориво од - смећа

Градска депонија Ранчево / Фото ЈКП "Чистоћа"

Сомбор добио средства за изградњу регионалног центра за управљање отпадом. Кроз рециклажу део компонената ће бити искоришћен, а остатак депонован

ГРАД Сомбор добио је од Министарства заштите животне средине 40.560.000 динара за суфинансирање пројекта изградње система управљања отпадом. Према речима Мирослава Ковачића, члана Градског већа за комуналну делатност и инвестиције Сомбора, реализација пројекта ће почети у септембру расписивањем јавне набавке за пројектно-техничку документацију.

- Подручје које ће покривати Центар за управљање отпадом на регионалној депонији Ранчево, на периферији града, су Град Сомбор, општине Апатин, Оцаци и Кула, те Општина Бач, и то са количином генерисаног комуналног отпада од око 60.000 тона годишње.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У Врању јагма за сладоледом упола цене

Он додаје да је крајњи циљ третмана комуналног отпада у овом центру за прераду искоришћавање употребљивих компонената и на крају безбедно и трајно одлагање преосталог дела отпада на депонију.

- Сав мешовити комунални отпад ће се прво механички разврстати, затим ће се издвојити секундарне сировине, а након тога ће се обављати биолошки третман преосталог отпада - каже наш саговорник и додаје да ће се део продавати као секундарна сировина, нешто ће се употребљавати као материјал за рекултивацију, док ће се део отпада користити као алтернативно гориво.

Како кажу у ЈКП "Чистоћа", на градску депонију недељно се одлажу 502 тоне, односно, просечно годишње 26.140 тона комуналног отпада. У ову количину није урачунато смеће које се сакупи током "месеца чистоће", од санације дивљих депонија, као и безопасан идустријски отпад и други који се периодично генерише на територији града.

Мирослав Ковачић / Фото Ј. Б.


БЕЗ УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

- ПОСТРОЈЕЊЕ за прераду отпада у Регионалном центру радиће на такав начин да ће сав отпад који се обради имати најмањи могући утицај на животну средину - појашњава Ковачић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације