Одрастање уз покрет и ритам

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

13. 08. 2019. у 13:42

Одрастање уз покрет и ритам

Девојчице марљиво вежбају са професорком, Фото З. глигоријевић

Летњи камп у ритмичкој гимнастици окупио у Свилајнцу децу из целог света. Руска првакиња тренирала мале гинастичарке

ИАКО је неколико сати тренирала девојчице из Србије, Украјине, Словачке, Америке и Хрватске у оквиру летњег кампа ритмичке гимнастике у Свилајнцу, Вера Силајева (72), из Русије, није се уморила. Уморна је, каже, само када нема шта да ради. Спортисти имају карактер, па кад нешто желе, истрпе све да би то и постигли.

Прочитајте још: У недељу Палилила куп у ритмичкој гимнастици

- Гимнaстика је веома добра за тело. Она је база. Ето, ја, госпођа у годинама, али "шшш" колико их имам, нисам грбава. Моје вршњакиње су одавно погрбљене бакице. Моје тело је научило на правилно држање. Зато препоручујем ритмичку гимнастику, али и због тога што ходање и осмех на лицу остају до краја живота. Вежбањем се јачају мишићи, као у фитнесу, али гимнастика проширује видике и децу свестрано развија. Упорност ка циљу и труд, основе ового спорта, олакшавају превазилажење свих препрека у животу - каже Силајева за наш лист.

Прочитајте још: У славу ритмике (ФОТО)

Ритмичком гимнaстиком је почела да се бави касно, у 13. години. Једанаест година касније постала је првакиња Совјетског Савеза у ритмичкој гимнастици. Онда је добила сина Григорија, школовала се, родила ћерку Љубов и постала тренер ритмичке гимнастике.

- Све може да се постигне радом. Најтежи ми је био пораз. Ситне повреде се у гимнастици дешавају готово сваког другог дана. Имала сам одличног тренера, па сам лако превазилазила жуљеве и повреде. Најважнија је дисциплина, коју касније пренесете и на сфере у животу - додала је некадашња гимнастичарка.

На питање до када би волела да тренира девојчице, она се насмејала, а потом прекрстила руке на грудима и затворила очи.

Поред личних успеха, наша саговорница је 2000. године извела олимпијску шампионку Јулију Басукову, а тренирала је и своју ћерку Љубов Барикину (35), која је мајстор међународне класе и првакиња Русије у ритмичкој гимнастици.

- Мама је целог живота по читав дан била у сали. Ја радим другачије. У девет земаља реализујем пројекат "Уметност у спорту". Годишње обучавам око 700 девојчица - каже Барикина.


Љубов Барикина и њена мама Вера Силајева


ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ

ЉУБОВ Барикина је у Немачкој завршила Факултет уметничког плеса и шестогодишњу Ликовну академију, а у Русији Универзитет физичке културе. Њена мама Вера по занимању је инжењер свемирских летелица.

- Три године сам радила у фирми "Сергеј Павлович", која је у космос винула Јурија Гагарина. Канцеларијски посао није за мене. Волим да сам непрестано у покрету - искрена је Силајева.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације