Лозница: Град не да школе

среда, 14. 08. 2019. у 15:00

Лозница: Град не да школе

Фото В. Митрић

И поред мањег броја ученика, у Вуковом крају поручују да неће затварати образовне установе - Све док је иједног ђака, нећемо гасити ни издвојена одељења, наглашава Љубинко Ђокић

И ПОРЕД тога што се у селима број ђака видно смањио последњих година, коначна одлука градске власти у Лозници је да задржи постојећу мрежу основних школа, каже, за "Новости", професор Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице.

По његовим речима, док је иједног ђака, не само да се неће гасити школе, већ неће ни њихова издвојена одељења. Најтежа ситуација ће бити у школама у Цикотама и Борини, где у наредној школској години неће бити ниједног првачића, али има ученика другог, трећег и четвртог разреда.

- У градским школама ситуација је неупоредиво боља. Највише је ђака уписано у ОШ "Кадињача", са издвојеним одељењем у Лозничком Пољу, чак 111 - објашњава Ђокић.

Према нашим сазнањима, не само у сеоским, већ и у неким градским школама где се смањује број ђака, доћи ће до гашења одељења, па постоји могућност да учитељи, који годинама раде на одређено време и који су извели генерацију ђака, остану без посла. Они би се први нашли у таквој ситуацији, јер су у предности колеге које су примљене у стални радни однос. Наравно, све ће зависити од тога како ће просветне власти гледати на целу ситуацију, јер смањење броја ђака ствара технолошки вишак.

Без ђака првака остају издвојена одељења школа у Горњој Борини, Доњим Недељицама, Пасковцу, Јаребицама, Милини и Рибарици.

- Отварањем нових радних места, што је сасвим извесно, и разним подстицајима за младе брачне парове, али и за живот на селу уопште, верујемо да ћемо и тамо где деце нема створити услове да имамо ученике у свим разредима и што је могуће више њих у оваквим условима. И мештани указују на то да би било и болно и тужно да изумру школе у нашем крају. Нисмо једноставно могли да доносемо другачију одлуку и да умрежавањем, тобоже, решавамо проблеме. То је можда реално из административног угла, али није погодно када је реч о стварном животу наших људи - наглашава Ђокић.

Премијерка Ана Брнабић у Тршићу

У лозничком крају има 14 основних школа са 29 подручних, четири средње и једном музичком школом. Похађа их 9.200 ученика, 6.180 основаца и 3.020 средњошколаца.

- Сви ови ђаци и њихови учитељи, наставници и професори раде у 50 здања о којима град брине, као и о обезбеђивању свих услова за ваљан рад, али и за редовно плаћање материјалних трошкова. Наша је и жеља и одлука и право да верујемо у повећање броја ђака, и враћање изгубљених одељења у овој и претходној години - истиче Љубинко Ђокић.

Вукова спомен-школа у Тршићу, родном Вуковом селу, има 90 ђака и сва одељења од првог до осмог разреда што охрабрује и друга села и њихове мештане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

незадрживо срљање у прогрес

14.08.2019. 16:14

Ђацима су потребни и школски другови а не дружење са: учитељком, хигијеничарком и ложачем.